Βατικανή Πινακοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βατικανή Πινακοθήκη
Το κτίριο της Πινακοθήκης
Χάρτης
Είδοςπινακοθήκη
ΔιεύθυνσηViale Vaticano, Città del Vaticano
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′21″N 12°27′10″E
Διοικητική υπαγωγήΒατικανό
ΤοποθεσίαΒατικανό
ΧώραΒατικανό
Έναρξη κατασκευής27  Οκτωβρίου 1932
Ολοκλήρωση27  Οκτωβρίου 1932
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Βατικανή Πινακοθήκη (Pinacoteca Vaticana) αποτελεί τμήμα των Μουσείων του Βατικανού και βρίσκεται στην Ρώμη, στον Giardino Quadrato (Τετράγωνο κήπο) του Βατικανού.

Η συλλογή της πινακοθήκης αρχικά στεγάστηκε στο διαμέρισμα του Βοργία έως ότου ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ κατασκεύασε το κατάλληλο κτήριο με αρχιτέκτονα τον Λούκα Μπελτράμι, εγκαινιασμένο το 1932. Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής των Τζιότο, Ραφαήλ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Καραβάτζιο και άλλων. Συνολικά εκτίθενται 480 περίπου πίνακες[1] από τον 12ο μέχρι τον 19ο αιώνα, σε δεκαοκτώ αίθουσες. Εννοείται ότι τα θέματα των πινάκων περιορίζονται σε θρησκευτικές παραστάσεις και ότι απουσιάζουν οι μυθολογικές, τα γυμνά, οι καθημερινές σκηνές κτλ.

Το Βατικανό κατέχει επίσης 800 περίπου έργα νεώτερων καλλιτεχνών τα οποία εκτίθενται στην Συλλογή Μοντέρνας Θρησκευτικής Τέχνης (Collezione d'Arte Religiosa Moderna).

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pinacoteca vaticana, Pinacoteca vaticana (1914). Guide to the Vatican Picture Gallery. Rome: Vatican Polyglot Printing Press. σελ. 160. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]