Βασιλάκης Καργόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλάκης Καργόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1826[1][2][3]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος28 Μαρτίουιουλ. / 9  Απριλίου 1886γρηγ.
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφωτογράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Πανοραμική άποψη της Κωνσταντινούπολης το 1870 σε φωτογραφία του Βασιλάκη Καργόπουλου

Ο Βασιλάκης Καργόπουλος (Βασίλειος Καργόπουλος 1826-1886) ήταν Έλληνας φωτογράφος της Κωνσταντινούπολης και ο σημαντικότερος φωτογράφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1826[4] και το πρώτο στούντιο του το άνοιξε στη Μεγάλη Οδό του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη το 1850, ενώ αργότερα άνοιξε και ένα δεύτερο στην Αδριανούπολη σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Φώσκολο. Στη φωτογράφιση πορτρέτων ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε την τεχνική της δαγκεροτυπίας από την οποία όμως απομακρύνεται αργότερα εφαρμόζοντας πιο νέες τεχνικές.

Ο Καργόπουλος ήταν φημισμένος για τις πανοραμικές φωτογραφίες της Πόλης, του Βοσπόρου, των μνημείων, της καθημερινότητας. Σήμερα αυτές οι φωτογραφίες του είναι σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα. Υπήρξε επίσημος φωτογράφος των σουλτάνων, όταν διορίζεται ως τέτοιος το 1879 από τον σουλτάνο Αμπτουλχαμίτ Β΄[5] και προσωπικός φωτογράφος του σουλτάνου Mουράτ Ε΄.

Τιμήθηκε με μετάλλια από τους Οθωμανούς σουλτάνους, τον βασιλιά της Σουηδίας και της Νορβηγίας Όσκαρ Β’, τον βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Θ΄. Έκανε εκθέσεις στη Νάπολη και τη Φλωρεντία. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1886 σε ηλικία 59 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]