Βασίλ Λάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλ Λάτσι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Vasil Laçi (Αλβανικά)
Γέννηση15  Σεπτεμβρίου 1922
Λούκοβο
Θάνατος27  Μαΐου 1941
Τίρανα
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Βασίλ Λάτσι (αλβ. Vasil Laçi, 1922 -27 Μαΐου 1941) ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας στις 17 Μαΐου 1941, στα Τίρανα κατά του Βασιλιά της Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ και του Σεφτσέτ Βερλάτσι, του πρώτου δωσίλογου πρωθυπουργού της Αλβανίας, μετά την κατάληψή της από τη Φασιστική Ιταλία. Αμέσως μετά την απόπειρα συνελήφθη και αργότερα εκτελέστηκε.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλ Λάτσι γεννήθηκε στο χωριό Piqeras (Πικέρνη), κοντά στους Αγίους Σαράντα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1922.[1] Ο πατέρας του πέθανε ενώ ο Βασίλ ήταν ακόμα παιδί. Τη διετία 1933 -35 έζησε στο Δυρράχιο όπου εργάστηκε ως λιμενεργάτης και το 1936 εγκαταστάθηκε στα Τίρανα όπου εργάστηκε αρχικά ως λαντζέρης και αργότερα ως υπηρέτης.

Τον Απρίλιο του 1941 ο Βασιλιάς της Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, αποφάσισε να επισκεφτεί την Αλβανία αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ιταλική φασιστική αστυνομία στα Τίρανα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο Βασίλ Λάτσι έμαθε για την επικείμενη επίσκεψη του Ιταλού βασιλιά στα Τίρανα στις 2 Μαΐου και βρήκε δουλειά στο Hotel International, όπου θα έμενε ο βασιλιάς, για να είναι κοντά στο στόχο του. Στις 17 Μαΐου 1941 ο Λάτσι φορώντας την αλβανική εθνική ενδυμασία, πυροβόλησε με μια Beretta M1915, που είχε λάβει από τον Αλβανό πατριώτη Pëllumb Koka, 4 φορές εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ και ο Σεφτσέτ Βερλάτσι ενώ φώναζε Ζήτω η Αλβανία, Κάτω ο φασισμός. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκαν οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.[2] Η Ιταλία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν πίσω από την απόπειρα λέγοντας ότι ο Λάτσι ήταν Έλληνας Μακεδόνας, που το πραγματικό του όνομα του ήταν Mihailoff Vasillaci". Ο Λάτσι, που συνελήφθη αμέσως μετά την απόπειρα, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στις 27 Μαΐου.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας απένειμε στο Λάτσι τον τίτλο του Ήρωα του Λαού (Hero i Popullit). Η ταινία Plumba Perandorit (Σφαίρες για τον Αυτοκράτορα), του 1980, έχει ως θέμα την απόπειρα του Λάτσι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vasil Llaçi, Hero i Popullit, Tirana: Directory of Museums, Committee of Veterans of Tirana, May 1976, σελ. 5, 6
  2. Owen Pearson, Albania in Occupation and War: From Fascism to Communism 1940-1945, 2006, σελ.153