Βασίλης Παπαζάχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Παπαζάχος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλης Παπαζάχος (Ελληνικά)
Γέννηση30  Σεπτεμβρίου 1929
Θάνατος10  Νοεμβρίου 2022
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Σαιντ Λούις
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασεισμολόγος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣυνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου

Ο Βασίλης Παπαζάχος (Σμόκοβο (Λουτροπηγή) Καρδίτσας, 30 Σεπτεμβρίου 1929 – Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2022)[1][2] ήταν διακεκριμένος Έλληνας σεισμολόγος, πρώην τακτικός καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου Σεισμοί της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1929 στο χωριό Σμόκοβο (σήμερα Λουτροπηγή) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στο τότε Σμόκοβο πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι το τέλος του δημοτικού. Μετακόμισε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 9ο Εσπερινό Λύκειο της Αθήνας. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ το 1963. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Σεισμολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1961). Αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωφυσική ως βοηθός του καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου (1955–1956) και στη συνέχεια απασχολήθηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη χρονική περίοδο 1956–1977.

Το 1977 έγινε καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και οργάνωσε την πρώτη πανεπιστημιακή έδρα / εργαστήριο στη χώρα. Μετά από χρόνια προσφοράς στο αντικείμενο αυτό, συνταξιοδοτήθηκε το 1998, όταν και τιμητικά εκλέχτηκε ομότιμος καθηγητής, συνεχίζοντας να προσφέρει όμω; στο επιστημονικό του πεδίο. Ο Παπαζάχος υπήρξε ένθερμος πολέμιος της μεθόδου VAN, του ερευνητή Παναγιώτη Βαρώτσου, για την πρόβλεψη σεισμών, την οποία και είχε ονομάσει ως «το μεγαλύτερο επιστημονικό αστείο του αιώνα».[3]

Δημοσίευσε πάνω από 200 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και συνέβαλε καθοριστικά στον αντισεισμικό σχεδιασμό σε μεγάλα τεχνικά έργα, όντας ο ίδιος πρωτεργάτης στη διαμόρφωση της γενικότερης αντισεισμικής θωράκισης της Ελλάδας αλλά και στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών.[4]

Ασχολήθηκε και με την πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπήρξε υποστηρικτής της Aριστεράς. Του ζητήθηκε από το ΚΚΕ να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του και να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, αλλά αρνήθηκε, λέγοντας ότι μια τέτοια ενεργή συμμετοχή θα αποσπούσε την προσοχή του από το επιστημονικό του έργο.[3] Αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος στη γενέτειρά του το Σμόκοβο με την υποστήριξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2000 και πάλι με τον Συνασπισμό.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βασίλης Παπαζάχος: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του κορυφαίου σεισμολόγου». Skai.gr. 12 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  2. Eminent Seismologist and Geophysics Professor Vassilis Papazachos Dies, aged 92
  3. 3,0 3,1 3,2 «Βασίλης Παπαζάχος: Η ανάμειξη στην πολιτική και η ομηρική διαμάχη του ΒΑΝ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link) από τον ιστότοπο in.gr . Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2022.
  4. «Έφυγε από τη ζωή ο Καρδιτσιώτης σεισμολόγος Βασ. Παπαζάχος». ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ. 10 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.