Βασίλειος Δημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βασίλειος Δημητρίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1806
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Βασίλειος Δημητρίου από τη Λήμνο (γεν. 1806) υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός. Πολέμησε σε πολλές μάχες στα τελευταία χρόνια της επανάστασης ως υπαξιωματικός. Παρασημοφορήθηκε με "χαλκούν" και "αργυρούν αριστείον ανδρείας". Μεταπολεμικά έζησε στη Φωκίδα.

Η δράση του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλειος Δημητρίου γεννήθηκε το 1806 στη Λήμνο. Συμμετοχή του στην Επανάσταση αναφέρεται το Σεπτέμβριο 1828, όταν υπηρετούσε ως στρατιώτης στο τάγμα του Τσάμη Καρατάσου. Τον επόμενο μήνα τον βρίσκουμε πένταρχο στην 6η εκατονταρχία της Ε΄ χιλιαρχίας του Νικολάου Κριεζώτη. Το Δεκέμβριο του 1830 κατατάσσεται ως στρατιώτης στον 4ο λόχο στο ΙΒ΄ Τάγμα του συμπατριώτη του Τριαντάφυλλου Τζουρά και σε έναν χρόνο έχει γίνει λοχίας.

Το 1831-1832 ακολούθησε το τάγμα στην Πελοπόννησο, για την καταστολή των ταραχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καποδίστρια. Το 1835-1836 υπηρετούσε ως υπαξιωματικός στο Σώμα Εθνοφυλακής του Κίτσου Τζαβέλλα, στις παραμεθόριες περιοχές της Στερεάς Ελλάδος. Το 1836 κρίθηκε άξιος του χάλκινου αριστείου ανδρείας για τις υπηρεσίες του. Το Μάιο του 1844 έλαβε νέο παράσημο, το "αργυρούν αριστείον, ως εκπληρώσας καθήκοντα αξιωματικού", αν και ήταν μόνο υπαξιωματικός. Την εποχή αυτή ήταν κάτοικος Φωκίδας. Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για τη δράση του και τη ζωή του. Δεν είναι γνωστό αν ήταν συγγενείς του οι επίσης Λήμνιοι αγωνιστές του '21 Κωνσταντίνος Δημητρίου, και Νικόλαος Δημητρίου, με τους οποίους συνυπηρέτησε κάποιες φορές.

Τιμητικές δικρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]