Βαδουάριος της Σκυθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαδουάριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση527
Θάνατος565
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός

Ο Βαδουάριος ήταν βυζαντινός στρατηγός, που δραστηριοποιήθηκε κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού Α΄ (527-565) στη Μικρά Σκυθία.

Ο ιστορικός Πάτρικ Άμορι θεωρεί το όνομα του Βαδουάριου γερμανικό[1]. Ο Βαδουάριος αναφέρεται στα γραπτά του Ιωάννη Μαλάλα, του Ιωάννη Νικίου, του Θεοφάνη του Ομολογητή και του Γεώργιου Κεδρηνού. Καταγράφεται ως "στρατηλάτης Σκυθίας", επομένως ίσως ήταν magistum militum. Το 528, ο Βαδουάριος και ο Γοδιλάς ηγήθηκαν μιας εκστρατείας από τον Οδησσό (σύγχρονη Βάρνα) ενάντια στους Ούνους της Κριμαίας, που λεηλατούσαν τις βυζαντινές περιοχές στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας[2].

Το 528 ο Βαδουάριος αναφέρεται ως δουξ Σκυθίας. Μαζί με τον Ιουστίνο στρατηγό δουξ της Μοισίας δευτέρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά των ξένων εισβολέων. Ο Μαλάλας τους αναφέρει τους "Ούννους", τους οποίους ο Θεοφάνης αναγνωρίζει ως Βουλγάρους, είχαν εισβάλλει στη Σκυθία και τη Μοισία. Στη μάχη που ακολούθησεΕ ο Ιουστίνος σκοτώθηκε και οι εισβολείς εισήλθαν στη Θράκη[2]. Ο Ιουστίνος αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίολο[3] .

Ενώ οι επιχειρήσεις εναντίον των εισβολέων συνεχίστηκαν, ο Βαδουάριος δεν αναφέρθηκε να συμμετέχει σε αυτές, και η τελική του μοίρα είναι άγνωστη. Ένας νεότερος Βαδουάριος εμφανίζεται στη βασιλεία του Ιουστίνος Β΄ (565-578), θεωρείτε πιθανόν να είναι γιος ή εγγονός του στρατηλάτη Σκυθίας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amory, p.484 : "Other Byzantine officers active in the Balkans and bearing Germanic names included Baduarius dux Scythiae, Ascum MVM per Illyricum ... and Chilbudius MVM per Thracias"
  2. 2,0 2,1 2,2 Martindale, Jones & Morris (1992), pp. 163–164
  3. Martindale, Jones & Morris (1992), p. 352

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]