Βαβούρα (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαβούρα (περιοδικό)
Χαρακτηριστικό Οπισθόφυλλο
Ίδρυση1981
ΈδραΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Βαβούρα #284

Η Βαβούρα ήταν πολυθεματικό ελληνικό περιοδικό κόμικς της δεκαετίας του 1980. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 και ήταν αρχικά δεκαπενθήμερο, στη συνέχεια όμως έγινε εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Είχε σαν υπότιτλο «Εβδομαδιαίο περιοδικό της πλάκας» και περιείχε ένα πλήθος από μικρές χιουμοριστικές ιστορίες συνήθως μιας ή δύο σελίδων, οι οποίες ήταν κυρίως αγγλικής προέλευσης. Το εξώφυλλο ήταν έγχρωμο και το εσωτερικό του ασπρόμαυρο. Εκδότης του ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης και διευθυντής ο Κώστας Μπαζαίος.

Οι ιστορίες ήταν κυρίως μεταφράσεις από αγγλικά περιοδικά, όπως τα Beano, Buster και άλλα. Δεν έλειπαν, ωστόσο, και αναδημοσιεύσεις από ισπανικά κόμικς, όπως τα Zippy y Zappe του Escobar και Αντιρίξ και Συμφωνίξ (Mortadelo y Filemón) και Οδός Τρέλας 13 (13, Rue del Percebe) του Φρανθίσκο Ιμπάνιεθ, το οποίο βρισκόταν στο οπισθόφυλλο κάθε τεύχους.

Η Βαβούρα σημείωσε τεράστια επιτυχία στο νεαρό κόσμο της εποχής και ξεχώριζε από τα άλλα περιοδικά για το σουρεαλιστικό χιούμορ του. Η κυκλοφορία του συνέχισε μέχρι που πλησίασε τα 400 τεύχη (σε δύο περιόδους έκδοσης).