Βίτι Λέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 17°48′S 178°0′E / 17.800°S 178.000°E / -17.800; 178.000

Βίτι Λέβου
Viti Levu विटी लेव
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΕιρηνικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΒίτι Λέβου
Έκταση10.388 km²
Υψόμετρο1.324 μ
Υψηλότερη κορυφήΌρος Τομανίβι
Χώρα
ΠρωτεύουσαΣούβα
Δημογραφικά
Πληθυσμός600.000
Πυκνότητα57,8 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Βίτι Λέβου είναι το μεγαλύτερο νησί της Δημοκρατίας των Φίτζι. Σε αυτό βρίσκεται η πρωτεύουσα των Φίτζι, Σούβα, και η πλειοψηφία του πληθυσμού των Φίτζι.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βίτι Λέβου είναι το μεγαλύτερο νησί της Δημοκρατίας των Φίτζι, στο οποίο κατοικεί το 70% του πληθυσμού (περίπου 600.000 άτομα) και είναι το κέντρο του αρχιπελάγους των Φίτζι. Έχει μήκος 146 χιλιόμετρα και πλάτος 106 χιλιόμετρα, και έχει έκταση 10.388 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις διαμόρφωσαν το κάπως τραχύ έδαφος του νησιού, το οποίο χωρίζεται περίπου στη μέση από μια οροσειρά που εκτείνεται από βορρά προς νότο. Το κέντρο του νησιού είναι δασώδες και περιλαμβάνει την υψηλότερη κορυφή του έθνους, το Όρος Τομανίβι (παλιότερα γνωστό ως Όρος Βικτώρια), το οποίο ανέρχεται στα 1.324 μέτρα.

Η ανατολική πλευρά του νησιού δέχεται έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βουνά και εκεί βρίσκονται τα τροπικά υγρά δάση των Φίτζι. Η δυτική πλευρά (που στην καθομιλουμένη ονομάζεται «καυτή δύση») είναι αισθητά πιο ξηρή και εκεί βρίσκονται τα τροπικά ξηρά δάση των Φίτζι. Το νησί Βίτι Λέβου είναι το μοναδικό γνωστό μέρος στο οποίο ζει ένα από τα μεγαλύτερα έντομα στον κόσμο, το γιγαντιαίο μακρυκέρατο σκαθάρι των Φίτζι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Viti Levu στο Wikimedia Commons