Βέλτιστη νομισματική περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα οικονομικά, η βέλτιστη νομισματική περιοχή (OCA), είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί η οικονομική απόδοση ώστε να έχει ολόκληρη η περιοχή ένα κοινό νόμισμα.

Η υποκείμενη θεωρία περιγράφει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά για τη συγχώνευση των νομισμάτων ή τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος. Η θεωρία χρησιμοποιείται συχνά για να υποστηρίξει εάν μια συγκεκριμένη περιοχή είναι ή όχι έτοιμη να γίνει μια νομισματική ένωση, ένα από τα τελικά στάδια της οικονομικής ολοκλήρωσης.

Η βέλτιστη νομισματική περιοχή είναι συχνά μεγαλύτερη από μια χώρα. Για παράδειγμα, μέρος της λογικής πίσω από τη δημιουργία του ευρώ είναι ότι οι μεμονωμένες χώρες της Ευρώπης δεν αποτελούν το καθένα μια βέλτιστη νομισματική ζώνη, αλλά η Ευρώπη στο σύνολό της.[1] Η δημιουργία του ευρώ αναφέρεται συχνά επειδή παρέχει την πιο σύγχρονη και τη μεγαλύτερη μελέτη περίπτωσης μιας προσπάθειας προσδιορισμού της βέλτιστης νομισματικής περιοχής και παρέχει ένα συγκριτικό μοντέλο πριν και μετά από το οποίο δοκιμάζει τις αρχές της θεωρίας.

Θεωρητικά, η βέλτιστη νομισματική περιοχή μπορεί επίσης να είναι μικρότερη από μια χώρα. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για παράδειγμα, έχουν ορισμένες περιφέρειες που δεν ταιριάζουν σε μια βέλτιστη νομισματική περιοχή με την υπόλοιπη χώρα.[2]

Η θεωρία της βέλτιστης νομισματικής περιοχής πρωτοστάτησε στη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ[3][4]. Η πίστωση συχνά πηγαίνει στον Μαντέλ ως συντάκτης της ιδέας, αλλά άλλοι επισημαίνουν την προηγούμενη εργασία που έγινε στην περιοχή από τον Άμπα Λέμερ[5] τον Πήτερ Κένεν (1969) και του Ρόναλτ ΜακΚίννον (1963) ήταν περαιτέρω προγραμματιστές αυτής της ιδέας.

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Baldwin, Richard· Wyplosz, Charles (2004). The Economics of European Integration. New York: McGraw Hill. ISBN 978-0-07-710394-1. 
  2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα :3.
  3. Mundell, R. A. (1961). «A Theory of Optimum Currency Areas». American Economic Review 51 (4): 657–665. https://archive.org/details/sim_american-economic-review_1961-09_51_4/page/657. 
  4. Coy, Peter (October 25, 1999). «Why Mundell Won the Nobel: For work that led to the euro, not for his supply-side theory». BusinessWeek. http://www.businessweek.com/1999/99_43/b3652085.htm. 
  5. Scitovsky, Tibor (1984). «Lerner's Contribution to Economics». Journal of Economic Literature 22 (4): 1547–1571 [see pp. 1555–6 for discussion of OCA].