Βάση δεδομένων Μπάιλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η βάση δεδομένων Μπάιλσταϊν (Beilstein database) είναι η μεγαλύτερη χημική βάση δεδομένων στον τομέα της οργανικής χημείας, στην οποία οι ενώσεις ταυτοποιούνται μονοσήμαντα από τον αριθμό καταχώρισης Μπάιλσταϊν (Beilstein Registry Number). Η βάση δεδομένων καλύπτει την επιστημονική βιβλιογραφία από το 1771 μέχρι σήμερα και περιέχει πειραματικά επιβεβαιωμένες πληροφορίες για εκατομμύρια χημικών αντιδράσεων και ουσιών από αυθεντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων δημιουργήθηκε αρχικά από το Εγχειρίδιο Οργανικής Χημείας του Μπάιλσταϊν (Beilstein's Handbook of Organic Chemistry), που συνέθεσε ο Φρειδερικός Μπάιλσταϊν (Friedrich Konrad Beilstein) το 1881, αλλά έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο με διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων Crossfire Beilstein. Από το 2009, το περιεχόμενο συντηρείται και διανέμεται από τα πληροφοριακά συστήματα Elsevier στην Φρανκφούρτη με το όνομα "Reaxys".[1]

Η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για αντιδράσεις, ουσίες, δομές και ιδιότητες. Μέχρι 350 πεδία που περιέχουν χημικά και φυσικά δεδομένα (όπως το σημείο τήξης, δείκτη διάθλασης κλπ.) είναι διαθέσιμα για κάθε ουσία. Δίνονται, επίσης, παραπομπές στη βιβλιογραφία στην οποία εμφανίζονται τα δεδομένα της αντίδρασης ή της ουσίας.

Το περιεχόμενο Μπάιλσταϊν που έγινε διαθέσιμο μέσω του Reaxys [2] συμπληρώνεται από πληροφορίες που συλλέγονται από το Gmelin (που προσπελάζει τη Βάση δεδομένων Gmelin), ένα πολύ μεγάλο αποθετήριο πληροφοριών της οργανομεταλλικής και ανόργανης χημείας, καθώς και από πληροφορίες που συλλέγονται από τη χημική βάση δεδομένων των ευρεσυτεχνιών. Το σήμα κατατεθέν Reaxys και η ίδια η βάση δεδομένων ανήκουν και προστατεύονται στην Elsevier Properties SA και χρησιμοποιούνται κάτω από την άδειά της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Press Room». Reaxys. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2013. 
  2. «Reaxys». Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2011.