Βατσίσουαφ Δ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βατσίσουαφ Δ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1290
Θάνατος1  Αυγούστου 1326
Στράλζουντ
Τόπος ταφήςΚάμιεν Πομόρσκι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςElisabeth von Schlesien-Schweidnitz (από 1311)[1]
ΤέκναΜπόγκισλαβ Ε΄ της Πομερανίας
Μπάρνιμ Δ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
Βάρτισλαβ Ε΄ της Πομερανίας
ΓονείςΜπόγκισλαβ Δ΄ της Πομερανίας και Margaret von Rügen[2]
ΑδέλφιαΕυφημία της Πομερανίας
Margaret of Pomerania
Τζούντιθ της Πομερανίας
Catherine of Pomerania
Ελισάβετ της Πομερανίας
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάρτισλαβ Δ΄ (γερμαν. Wartislaw IV, πριν το 1290 - 1 Αυγούστου 1326) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας-Βόλγκαστ (1309-26).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Μπόγκισλαβ Δ΄ δούκα της Πομερανίας και της Μαργαρίτας, κόρης τού Βίτσλαβ Β΄ πρίγκιπα τού Ρύγκεν. Είχε αδελφές τις Γιούττα, Ελισάβετ, Μαργαρίτα και Ευφημία.

To 1309 διαδέχθηκε τον πατέρα του και το 1317 έλαβε τις γαίες Σλάβε και Στολπ ως φέουδο από τον Βάλντεμαρ των Ασκάνια μάργραβο τού Βρανδεμβούργου-Στέννταλ. Το 1319 απεβίωσε ο Βάλντεμαρ και τον διαδέχθηκε ο μικρανιψιός του Ερρίκος Β΄ υπό την επιτροπεία τού Βάρτισλαβ Δ΄. Ο τελευταίος θέλησε την εξουσία τού Βρανδεμβούργου, αλλά το 1323 ο Λουδοβίκος Δ΄ των Βίττελσμπαχ της Γερμανίας απέδωσε το μαργραβάτο στον γιο του Λουδοβίκο Ε΄ δούκα της Βαυαρίας.

Το 1321 ο Βάρτισλαβ υπέγραψε συμφωνία κληρονομίας με τον θείο του Βίτσλαβ Γ΄ πρίγκιπα τού Ρύγκεν, έτσι όταν το 1325 απεβίωσε ο Βίτσλαβ Γ΄, ο Βάρτισλαβ Δ΄ προσάρτησε το Ρύγκεν. Αυτό ήταν φέουδο της Δανίας και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις τού Χριστοφόρου Β΄ της Δανίας, ο βασιλιάς απέδωσε το Ρύγκεν στους πρίγκιπες τού Μεκλεμβούργου-Βέρλε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει πόλεμος για τη διαδοχή: οι γιοί του Βάρτισλαβ Δ΄ με συμμάχους τον Γκέρχαρτ Γ΄ των Σάουμπουρκ κόμη τού Χόλσταϊν-Ρένντσμπουρκ -εχθρό τού Χριστοφόρου Β΄- και τον Μπάρνιμ Γ΄ δούκας της Πομερανίας-Στεττίν αγωνίστηκαν για την κληρονομία, ώσπου το 1328 το Μεκεμβούργο παραιτήθηκε των αξιώσεών του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη τού Ούλριχ Α΄ τού Λίνντοβ-Ρουππίν και είχε τέκνα:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p363.htm#i3623. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adolf Häckermann (1876), "Bogislav IV", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 3, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 42–43
  • Roderich Schmidt (1955), "Bogislaw IV.", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 2, Berlin: Duncker & Humblot, p. 416; (full text online)