Α για Ανδρομέδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α για Ανδρομέδα
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Χέιζ
ΠρωταγωνιστέςΈσμοντ Νάιτ, Patricia Kneale, Peter Halliday, Τζούλι Κρίστι, Νόελ Τζόνσον, Τζέφρεϊ Λιούις, Τζον Χόλις και Mary Morris
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Α για Ανδρομέδα (πρωτότυπος τίτλος A for Andromeda) είναι το όνομα μίας Βρετανικής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας, την οποία παρήγαγε και πρόβαλε BBC σε επτά μέρη το 1961. Γράφτηκε από τον κοσμολόγο Φρεντ Χόυλ, σε συνεργασία με τον συγγραφέα και τηλεοπτικό παραγωγό Τζον Έλλιοτ. Η σειρά αφορά μία ομάδα επιστημόνων που εντοπίζει ένα σήμα προερχόμενο από άλλο γαλαξία το οποίο περιέχει οδηγίες για την κατασκευή ενός πολύ προηγμένου υπολογιστή. Όταν ο υπολογιστής κατασκευάζεται, δίνει στους επιστήμονες οδηγίες για την δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού με το όνομα Ανδρομέδα, αλλά ένας από τους επιστήμονες, ο John Fleming, φοβάται ότι η σκοπός της Ανδρομέδας είναι να υποδουλώσει την ανθρωπότητα.

Μόνο ένα επεισόδιο της αρχικής παραγωγής, το 6ο, έχει διατηρηθεί, μαζί με μερικά αποσπάσματα από άλλα επεισόδιά. Το Α για Ανδρομέδα έχει διασκευαστεί δύο φορές: Πρώτα από την Ιταλική κρατική τηλεόραση RAI το 1972 (A come Andromeda) και έπειτα από το BBC το 2006 (A for Andromeda) .

Η σειρά έγινε και Μυθιστόρημα από τον εκδοτικό οίκο Souvenir Press, και έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά [1].

Η Σειρά είχε μεγάλη επιρροή, μεταξύ άλλων την αναφέρει ο Ρίτσαρντ Ντόκινς στο ίσως σημαντικότερο και δημοφιλέστερο από τα βιβλία του, το Εγωιστικό Γονίδιο [2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Α για Ανδρομέδα / Fred Hoyle ; μετάφραση: Χαρά Μανεσιώτου». catalogue.openabekt.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  2. Dawkins, Richard (1988). Το Εγωιστικό Γονίδιο. Ελλάδα: ΤΡΟΧΑΛΙΑ. σελ. 45. Το Αλφα για την Ανδρομέδα των Fred Hoyle και John Elliot είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, και, όπως όλα τα καλά έργα επιστημονικής φαντασίας, κρύβει μερικά ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα...  line feed character in |quote= at position 58 (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]