Καταδιωκτικά Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Ακολουθεί αλφαβητικός κατάλογος των καταδιωκτικών πλοίων, δηλαδή μικρών ταχύπλοων πολεμικών πλοίων με ελαφρύ πυροβόλο, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το Α1 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκε για βοηθητικές υπηρεσίες λυμένος και περιπολίες ακτών. Το Α1 εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι του Πειραιά με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Χρησιμοποιήθηκε από του Γερμανούς.
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Α2 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ιταλία]και χρησιμοποιήθηκαν για βοηθητικές υπηρεσίες λιμένος και περιπολίες ακτών. Βυθίστηκε στις 20 Απριλίου 1941 από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου. Ανελκύστηκε το Σεπτέμβριο του 1942 από τους Ιταλούς και ρυμουλκήθηκε στην Ιταλία όπου έλαβε το όνομα VAS 200. Βρέθηκε στην Τάραντα μετά την ανακωχή των Ιταλών σε πολύ κακή κατάσταση και ύψωσε ξανά την ελληνική σημαία ως VS 902. Βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούταν προς το λιμάνι της Βεγγάζης πλησίον των ακτών της Τρίπολης, χωρίς θύματα.[1]
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Α3 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκαν για βοηθητικές υπηρεσίες λιμένος και περιπολίες ακτών. Βυθίστηκε στις 28 Απριλίου 1941 στα Αραχωβίτικα. Ανελκύστηκε το Σεπτέμβριο του 1941. Βυθίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 1942 κατά τη ρυμούλκηση του προς την Ιταλία παρά το Ακρωτήριο Δράπανο εξαιτίας διαρροών.[1]
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Α4 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκαν για βοηθητικές υπηρεσίες λιμένος και περιπολίες ακτών. Βυθίστηκε στις 24 Απριλίου 1941 από σφοδρή αεροπορική επίθεση στους Πεταλιούς αφού πρώτα είχε αποβιβάσει Βρετανούς στρατιωτικούς.
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Α5 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1927 στο Λαύριο. Κατά την εισβολή των Γερμανών βρέθηκε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε φάση επισκευής και χρησιμοποιήθηκε για τις πρώτες ανάγκες τους. Βυθίστηκε κοντά στο Σούνιο από βρετανική αεροπορική επιδρομή.
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χωρητικότητα: 48 ΤΝ.
- Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76 χιλιοστών, 1 πυροβόλο, Β.Β.
Το Α6 ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1927 στο Λαύριο. Μετά από γερμανική επίθεση, ενώ βρίσκονταν στη Σύρο, κατέφυγε στην Κρήτη όπου και καταστράφηκε μετά από διαταγή.
Χαρακτηριστικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χωρητικότητα: 48 τόνοι.
- Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76 χιλιοστών, 1 πυροβόλο, Β.Β.
Α32
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Α32 ήταν πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με οπλισμό ένα πυροβόλο. Κατά τη διάρκεια Γερμανικής επίθεσης εξώκειλε στην προσπάθεια του να διαφύγει και καταστράφηκε (1941).
Αύρα ΙΙΙ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Αύρα ΙΙΙ (2054) ήταν καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Καθελκύστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1942 και εντάχθηκε στον Στόλο το 1950.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 Κώστας Θωκταρίδης, Άρης Μπιλάλης (2017). Ανελκύοντας την Ιστορία: Η εποποιία της ανέλκυσης ναυαγίων στη μεταπολεμική Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. σελ. 45. ISBN 978-960-599-173-9.