Α.Σ. Αχαιός 47

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αχαιός 47 είναι αθλητικός σύλλογος στην Πάτρα με ένα και μοναδικό τμήμα καλαθοσφαίρισης. Παλαιότερα διατηρούσε τμήματα υδατοσφαίρισης αντρών, πετοσφαίρισης αντρών και γυναικών και χειροσφαίρισης αντρών και γυναικών.

Από το 1982 την ομάδα την ανέλαβε ο Κώστας Αγουρίδης που ταυτόχρονα ήταν πρόεδρος και παίκτης στην υδατοσφαίριση και καλαθοσφαίριση[1]. Η εξαετία 1984-90 ήταν η "χρυσή" για τον Αχαιό 47 , αυτή την περίοδο όλα σχεδόν τα τμήματα του αγωνιζόταν σε εθνικές κατηγορίες ή πρωταγωνιστούσαν στο πρωτάθλημα Αχαΐας. Πλέον το σωματείο βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια λόγω κακής διαχείρισης και καλείται να βρεθεί άμεση λύση.

Καλαθοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ήταν από τα πρώτα του Αχαιού όταν ιδρύθηκε , έχει παρουσίες μόνο στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η. Το 1984 ήταν κυπελλούχος ΕΣΚΑ-Η στους άντρες, στον τελικό είχε νικήσει την Ολυμπιάδα με 72-71. Στο τελικό έπαιξαν οι : Πετρόπουλος, Λιβιεράτος, Οικονόμου, Σιούλος, Παυλάκης, Κέλλας, Τσιμπουξής και Αϊδινής[2]. Από το 1984 είχε ιδιόκτητο γήπεδο αθλοπαιδιών[3].

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Α.Σ. Αχαιός 47 έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ.Α.Η., ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 2η θέση της βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου. Μετά από διαδικασία Play-Off τερμάτισε στην 3η θέση.

Υδατοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα υδατοσφαίρισης ιδρύθηκε το 1985[4] συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Δ εθνικής όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1987. Πρωταθλητής στην Γ΄εθνική το 1988 και στην πρώτη παρουσία του στην Β' εθνική το 1989 ήταν 3ος.

Το 1988 στο πρωτάθλημα Γ' εθνικής και στην τελική φάση [5] ήταν πρώτος με 6 βαθμούς , αήττητος με 3 νίκες έναντι του Ποσειδώνα Ιλισίων της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Η σύνθεση του Αχαιού ήταν : Π. Κουρουκλής, Φ. Λαχανιώτης, Α. Οικονόμου, Η. Δαμάσκος, Δ. Πελεκούδας, Χ. Χαραλαμπίδης, Μ. Ελευθεριάδης, Ι. Δελαπόρτας, Δ. Καγκελάρης, Σ. Καγκελάρης, Κ. Κλαουδάτος και ο Γ. Ντότσικας. Στον Νότιο προκριματικό όμιλο που έγινε στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά είχε προκριθεί επίσης πρώτος ανάμεσα σε οκτώ συλλόγους[6].

Χειροσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα χειροσφαίρισης ιδρύθηκε το 1984[7] με τμήματα αντρών και γυναικών. Το τμήμα αντρών έχει παρουσίες στην Β' εθνική από το 1984 έως το 1988 που υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στο τοπικό, έκτοτε ήταν μεταξύ τοπικού και Γ' εθνικής.

Το τμήμα γυναικών έχει παρουσίες στην Γ΄εθνική (1986) και στην Β' εθνική (1987[8], 1988[9]) κατηγορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]