Αύγουστος της Λεγκνίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αύγουστος της Λεγκνίτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Αυγούστου 1627
Μπζεγκ
Θάνατος14  Μαΐου 1679
Siemisławice
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Χριστιανός του Μπζεγκ
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Δ΄ της Λεγκνίτσα
Χριστιανός του Μπζεγκ
Γεώργιος Γ΄ του Μπζεγκ
Σοφία-Μαγδαληνή του Μπζεγκ
Σίβυλλα-Μαργαρίτα του Μπζεγκ
Θυρεός

Ο Αύγουστος, πολων. August hrabia legnicki (21 Αυγούστου 1627 - 14 Μαΐου 1679) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν κόμης της Λεγκνίτσα/Λήγκνιτς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος επιζών γιος (1ος από τον 2ο γάμο) του Ιωάννη-Χριστιανού δούκα του Μπζεγκ, Λεγκνίτσα, Βόλουφ, Ολάβα και της 2ης συζύγου του Άννας-Χέντβιχ, κόρης του στρατάρχη Φρειδερίκου του Σιτς. Ο γάμος των γονιών του ήταν μοργανατικός και η Άννα-Χέντβιχ έλαβε για τον εαυτό της και τους απογόνους της τον τίτλο του βαρόνου, -ης της Λεγκνίτσα/Λήγκνιτς από τον Φερδινάνδο Β΄ των Αψβούργων.

Το 1664 ο Αύγουστος προήχθη σε κόμη της Λεγκνίτσα/Λήγκνιτς με διάταγμα που εκδόθηκε στο Ρέγκενσμπουργκ. Το ίδιο έτος απεβίωσε ο μόνος επιζήσας αδελφός του Σιγισμούνδος. Όταν το 1675 απεβίωσε 15ετής ο ανιψιός του Γεώργιος-Γουλιέλμος δούκας της Λεγκνίτσα & Μπζεγκ, ο Αύγουστος έμεινε ο τελευταίος όλου του Οίκου των Πιαστ, έτσι διεκδίκησε το δουκάτο εκείνου. Όμως ο Λεοπόλδος Α΄ των Αψβούργων απέρριψε το αίτημα, καθώς ο μοργανατικός γάμος των γονιών του απέκλειε τον Αύγουστο από τη διαδοχή. Επειδή δεν ζούσαν τα τέκνα από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, του επέτρεψε μόνο τις περιοχές Πσεβόρνο και Καντοροβίτσε.

Έτσι στις 14 Μαΐου 1679 απεβίωσε στο κάστρο Σιντμίνε/Ζήμπενχουφεν ο τελευταίος άρρην των Πιαστ. Τάφηκε στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας στο Πσεβόρνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1653 την Ελισάβετ, κόρη του Ιωάννη-Αδάμ Ραουπόβσκυ φον Ράουποβ, βαρόνου του Ρούππαου και είχε τέκνα:

  • Χριστιανός-Αύγουστος 1655-1671 απεβ. 16 ετών, Άννα-Λουίζα-Ελισάβετ 1658-1659 απεβ. 1 έτους, Ιωάννα-Ελισάβετ 1660 απεβ. την ημέρα που γεννήθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]