Αϊτουτάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αϊτουτάκι (Aitutaki), γνωστό και με τις παραδοσιακές ονομασίες Αράουρα και Ουτατάκι (Utataki)[1], είναι το πέμπτο σε έκταση και το δεύτερο σε πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους και κράτους των Νήσων Κουκ, βόρεια του κυριότερου νησιού Ραροτόνγκα. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι (1.928 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και ο κυριότερος οικισμός είναι το χωριό Αρουτάνγκα, στη δυτική ακτή.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αϊτουτάκι χαρακτηρίζεται μερικές φορές ως «σχεδόν ατόλη», επειδή αποτελείται από νησί και γύρω του λιμνοθάλασσα με περιβάλλοντες αυτή υφάλους, αλλά και με σημαντική έκταση υψηλότερου εδάφους στη μία πλευρά: έχει μέγιστο υψόμετρο πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας περίπου 123 μέτρα, στον λόφο Μαούνγκα Που, κοντά στο βόρειο άκρο του. Η χερσαία έκταση του νησιού είναι 18,05 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία η κυρίως νήσος καταλαμβάνει τα 16,8.[1] Η χερσόνησος Οότου, που εξέχει προς τα ανατολικά και νότια από το βόρειο άκρο της κυρίως νήσου, καταλαμβάνει 1,75 τετρ. χιλιόμετρο.[2] Η λιμνοθάλασσα καταλαμβάνει έκταση μεταξύ 50 και 74 τετρ. χιλιομέτρων, σύμφωνα με διάφορες πηγές.[3]

Ο κοραλλιογενής ύφαλος που σχηματίζει τη βάση του Αϊτουτάκι έχει χαρακτηριστικό σχήμα σχεδόν ισόπλευρου τριγώνου, με πλευρές μήκους 12, 13 και 15 χιλιομέτρων. Το χείλος της νότιας πλευράς του τριγώνου βρίσκεται βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, ενώ η ανατολική πλευρά αποτελείται από ένα κομπολόι νησίδων, όπως οι Μανγκέρε, Ακαϊάμι και Τεκόπουα.

Η δυτική πλευρά της ατόλης περιλαμβάνει πολλά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Αϊτουτάκι, όπως μία εκβαθυσμένη δίοδο μήκους ενός χιλιομέτρου για μικρά πλοία μέσα από τον κοραλλιογενή ύφαλο. Επιπλέον στη νότια πλευρά υπάρχει μία φυσική δίοδος στον ύφαλο.

Το κυρίως νησί διαθέτει εύφορο ηφαιστειογενές έδαφος, όπου καλλιεργούνται τροπικά φρούτα και λαχανικά. Οι δύο από τις 15 νησίδες («μότου») του κοραλλιογενούς υφάλου του Αϊτουτάκι είναι επίσης ηφαιστειογενή, ενώ τα υπόλοιπα είναι κοραλλιογενή.

Το Αεροδρόμιο του Αϊτουτάκι, που κατασκευάσθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται κατά μήκος της χερσονήσου Οότου.

  • Στο Αϊτουτάκι γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρωθυπουργός των Νήσων Κουκ Χένρι Πούνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Discoverers of the Cook Islands and the Names They Gave: 1. Aitutaki». www.nzetc.org. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2019. 
  2. Atoll Research Bulletin, 190. "Almost-Atoll of Aitutaki: Reef Studies in the Cook Islands", D.R. Stoddard, P.E. Gibbs (επιμ.) Αρχειοθετήθηκε 2009-09-18 στο Wayback Machine. 13 Αυγούστου 1975 (12.5 MB)
  3. Barott, K.L.; Caselle, J.E.; Dinsdale, E.A.; Friedlander, A.M.; Maragos, J.E.; Obura, D.; Rohwer, F.L.; Sandin, S.A. και άλλοι. (2010). «The lagoon at Caroline/Millennium atoll, Republic of Kiribati: natural history of a nearly pristine ecosystem». PLoS One 5: e10950. doi:10.1371/journal.pone.0010950. PMID 20539746. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]