Αχιλλέας Κούππας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αχιλλέας (αποσαφήνιση).
Αχιλλέας Κούππας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1852
Μυτιλήνη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα

Ο Αχιλλέας Κούππας (1852 - 1937) ήταν Έλληνας βιομήχανος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη και ήταν γιος[1] του Σπυρίδωνα Κούππα, υπαλλήλου σε ελληνικούς εμπορικούς οίκους με καταγωγή[1] από την Κεφαλλονιά, και της Αικατερίνης Καλογερά, με καταγωγή από την Λέσβο. Αδέρφια[1] του ήταν οι Επαμεινώνδας και Γρηγόριος Κούππας. Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη αλλά μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει. Παρακολούθησε[2] μαθήμα στο πρακτικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Λίβερπουλ, όπου παρέμεινε[2] για επτά χρόνια μαθητεύοντας[2] σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις. Το 1877 επιστρέφει στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα προσλαμβάνεται[2] ως μηχανικός στη γαλλική εταιρείων των Μεταλλείων Λαυρίου.

Το 1882 με την οικονομική υποστήριξη των αδερφών του ίδρυσε[2], σε ιδιόκτητο οικόπεδο στον Πειραιά, μηχανουργείο με την επωνυμία "Η Εργάνη Αθηνά". Σύντομα το μηχανουργείο εξελίχθηκε σε ένα εκ των σημαντικότερων του Πειραιά παραμένοντας σε λειτουργία μέχρι το 1987, οπότε και έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Με την παραγωγή του προμήθευε την ελληνική αγορά αλλά και αυτή της Μέσης Ανατολής. Το 1906 η περιουσία του υπολογιζόταν[3] σε ένα με τρία εκατομμύρια δραχμές.

Στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο φυλάσσεται[4] το αρχείο Γρηγορίου Κούππα, το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει την αλληλογραφία του με τον αδερφό του, Αχιλλέα, ενώ στο Κέντρο Νεοελλη­νικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών φυλάσσεται[5] το αρχείο της επιχείρησης του Αχιλλέα Κούππα, δωρεά των δύο εγγονών του, Μιχάλη και Αχιλλέα Μητσού.

Είχε αποκτήσει μια κόρη που ήταν παντρεμένη με τον Ιωάννη Μητσό, διευθυντή της "Αχιλλέας Κούππας Α.Ε." και πρόεδρο του ΣΕΒ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Οικογένεια Κούππα, από το Ίδρυμα Μείζωνος Ελληνισμού
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Ευγενία Κρεμμυδά, Έλληνες μηχανικοί στα τέλη του 19ου αιώνα, φορείς και δίκτυα διάδοσης της νέας τεχνολογίας την εποχή της εκβιομηχάνισης[νεκρός σύνδεσμος], σελ. 46 - 47
  3. Γιάννης Γιαννιτσιώτης, Η κοινωνική ιστορία του Πειραιά, η συγκρότηση της αστικής τάξης, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2006, σελ. 66
  4. Αρχείο Γρηγορίου Κούππα, από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου
  5. Ευγενία Κρεμμυδά, Το προπολεμικό υλικό τον αρχείου Κούππα. Βασικές σειρές βιβλίων Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine.