Αχαϊκά (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Αχαϊκά».

Τα Αχαϊκά ήταν ένα περιοδικό που εκδιδόταν στην Πάτρα την περίοδο 1937-1943. Ήταν περιοδικό «λογοτεχνικό και ιστοριοδιφικό»[1]. Επιγραφόταν ως «Αχαϊκά. Γράμματα-Επιστήμαι-Τέχναι. Τριμηνιαίον φύλλον εκδιδόμενον εν Πάτραις»[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διευθυντής του υπήρξε σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του ο ιστορικός Κώστας Τριανταφύλλου και αρωγός της έκδοσής του ο Μ. Κυριακόπουλος[1]. Εκδόθηκαν συνολικά 16 τεύχη. Από το πρώτο του τεύχος μέχρι και το δέκατο πέμπτο ακολούθησε μια σταθερή περιοδική έκδοση των τευχών του ανά 3 έως 4 μήνες περίπου, όπως ακριβώς εξαγγέλθηκε στο πρώτο του τεύχος. Το 15ο τεύχος εκδόθηκε τον Οκτώβρη 1940 και τα γεγονότα που ακολούθησαν με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο κ.λπ. και την ταραγμένη δεκαετία του '40 για την Ελλάδα, επέφεραν στην ουσία τη διακοπή της έκδοσής του. Το τελευταίο του τεύχος, το 16ο[3], εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1943 και ήταν αφιερωμένο στον ποιητή Κωστή Παλαμά, που είχε αποβιώσει στις αρχές του ίδιου χρόνου, και ονομαζόταν «Τεύχος Κωστή Παλαμά». Το τελευταίο αυτό τεύχος κατασχέθηκε από τις ιταλικές στρατιωτικές αρχές της πόλης[1].

Χαρακτηρίστηκε ως «το αξιολογότερο περιοδικό που εκδόθηκε μέχρι σήμερα στην Πάτρα»[4] ενώ γενικότερα έτυχε θερμής και ενθουσιώδους υποδοχής τόσο από τον τοπικό τύπο όσο και από συναφή λογοτεχνικά περιοδικά εδρεύοντα στην Αθήνα[5].

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν πρέπει να συγχέεται με το κατοπινό περιοδικό Αχαϊκά Χρονικά το οποίο ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 1974.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Τριανταφύλλου 1995, σελ. 281.
  2. Βλ. στο εξώφυλλο του 1ου τεύχους
  3. Βλ. στο εξώφυλλο του 16ου τεύχους
  4. Πολίτης 1984, σελ. 297-298.
  5. Τριανταφύλλου 1995, σελ. 281-282.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]