Αυτόλογη μεταμόσχευση χόνδρου τύπου maci

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αυτόλογη μεταμόσχευση χόνδρου τυπου MACI είναι μια νέα μέθοδος αυτομεταμόσχευσης υαλοειδούς χόνδρου σε δύο στάδια με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης βιοτεχνολογίας

Τα τραύματα του αρθρικού χόνδρου αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Η παρατεταμένη αθλητική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, μεγαλώνουν σημαντικά τον κίνδυνο χόνδρινης βλάβης. Αποτελούν σοβαρό πρόβλημα μιας και ο υαλοειδής χόνδρος ακόμη και στη νεαρή ενήλικο ζωή, έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα ανάπλασης. Βλάβες στον αρθρικό χόνδρο του γόνατος και των άλλων αρθρώσεων, οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης και βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι είναι ο υαλοειδής αρθρικός χόνδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το περίβλημα των άκρων των οστών που συμμετέχουν στο σχηματισμό των αρθρώσεων. Ο υγιής υαλοειδής χόνδρος είναι λευκός και ολισθηρός με ισχυρή συνοχή στη σύστασή του. Αποτελείται από χονδροκύτταρα, ειδικές πρωτεΐνες όπως οι γλυκοζαμινογλυκάνες και σημαντική ποσότητα νερού, λειτουργώντας ως αποσβεστήρας (αμορτισέρ) κατά τη χρήση των αρθρώσεων και ιδιαίτερα τη φόρτιση (εφαρμογή βάρους στην άρθρωση). Η λεία επιφάνειά του ταυτόχρονα με την παρουσία αρθρικού υγρού, διασφαλίζουν την χωρίς τριβές και φθορά λειτουργία των αρθρώσεων. Εμβιομηχανικά μπορεί να αντέξει βάρος 7 φορές μεγαλύτερο από το σωματικό βάρος του ανθρώπου.

Τι συμβαίνει όταν υποστεί βλάβη ο αρθρικός χόνδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τη σταθερότητα και την ισχύ του αρθρικού χόνδρου, η αναγεννητική του ικανότητα είναι πολύ μικρή. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει αγγειακή αιμάτωση, αλλά τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Όταν λοιπόν υποστεί τραυματική βλάβη , η περιοχή καλύπτεται από ινώδη κι όχι υαλοειδή χόνδρο, ο οποίος δεν έχει την ίδια αντοχή και μηχανικές ιδιότητες και δεν αντέχει τα φορτία της καθημερινής ζωής. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν οίδημα, πόνο, δυσκαμψία γόνατος μόνιμα ή σε κρίσεις κι όταν η βλάβη του χόνδρου είναι ολικού πάχους δεν επουλώνεται ποτέ και οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα και χρόνιο πόνο. Οι βλάβες αυτές στη νεαρή ενήλικο ζωή μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ικανότητα για άθληση αλλά και για επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Συμπέρασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MACI είναι μια νέα μέθοδος αυτομεταμόσχευσης υαλοειδούς χόνδρου σε δύο στάδια με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης βιοτεχνολογίας. Ενδείκνυται σε χόνδρινες βλάβες της νέας και μέσης ηλικίας κι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα που προσομοιάζουν στο φυσιολογικό. Αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την οστεοαρθρίτιδα αλλά απαιτεί ειδική κι έμπειρη στη μέθοδο χειρουργική ομάδα κι αυστηρό πρόγραμμα αποκατάστασης την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]