Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης είναι μια σχολή οικονομολόγων που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις πράξεις των ανθρώπων και τις συνέπειες αυτών. Αν και δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των οικονομολόγων της σχολής αυτής σε όλα τα θέματα, συνήθως ως βασικά χαρακτηριστικά αναφέρονται η υποκειμενική θεωρία της αξίας, ο μεθοδικός ατομισμός και η χρήση λογικής αναλύσεως, έναντι των μαθηματικών που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι της νεοκλασικής σχολής[1].

Κάρολος Μένγκερ

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφετηρία θεωρείται η συγγραφή υπό του Καρόλου Μένγκερ του βιβλίου Grundsätze der Volkswirthschaftslehre[2] (Αρχές Οικονομικής Επιστήμης) το 1871 στη Βιέννη, το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά από τους Τζέιμς Ντίνγκγουολ (James Dingwall) και Μπερτ Χόσελιτζ (Bert Hoselitz) και εκδόθηκε το 1950 ως Principles of Economics[3]. Ένα άλλο σημαντικό έργο της σχολής αυτής είναι το Human Action του Λουδοβίκου φον Μίζες[4].

Λουδοβίκος φον Μίζες

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ουσιαστικά δεν υπήρχε αυστριακή σχολή, παρά μόνο ο Λουδοβίκος φον Μίζες, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και δίδασκε ένα σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ανέλυε τις ιδέες του. Μεταξύ άλλων το σεμινάριο αυτό το παρακολουθούσε και ο Μάρεϊ Ρόθμπαρντ, ο οποίος, μεταξύ άλλων συνέγραψε το βιβλίο Man, Economy, and State[5] το οποίο αργότερα συμπλήρωσε με το βιβλίο Power and the Market.

Η Αυστριακή σχολή σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά στη σύγχρονη αυστριακή σχολή οικονομικής σκέψης, ο Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο εξέδωσε το 2006 το βιβλίο του Money, Bank Credit and Economic Cycles[6], το οποίο αποτελεί μια πλήρη ανάλυση της τραπεζικής λειτουργίας, από ιστορική, νομική, ηθική και οικονομική σκοπιά[7][8] Ο Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο έχει επίσης γράψει το βιβλίο The Austrian School: Market Order and Entrepreneurial Creativity (Η Αυστριακή σχολή: Η Αγορά και η Επιχειρηματική Δημιουργικότητα), όπου παρουσιάζει και αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά της αυστριακής σχολής και τις διαφορές της από την νεοκλασική σχολή οικονομικής σκέψης. Επιπροσθέτως, στο βιβλίο The Theory of Dynamic Efficiency (Θεωρία της Δυναμικής Αποτελεσματικότητος) αναλύει την έννοια της δυναμικής αποτελεσματικότητας, η οποία περιλαμβάνει τις έννοιες του χρόνου, της επιχειρηματικότητας και του λάθους, σε αντίθεση με τις θεωρίες στατικής αποτελεσματικότητος που παρουσιάζονται στα βιβλία των νεοκλασικών οικονομικών[9]. Επίσης, στο βιβλίο Socialism, Economic Calculation, and Entrepreneurship παρουσιάζει και αναλύει την έννοια της επιχειρηματικότητας και υποστηρίζει (όπως και οι Λουδοβίκος φον Μίζες και Φρειδερίκος Χάγιεκ) την ανεφικτότητα του σοσιαλισμού. Τέλος, ο Ουέρτα ντε Σότο υποστηρίζει ότι η ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων απαιτεί τον κατάλληλο συνδυασμό των ακόλουθων τριών προσεγγίσεων: Θεωρητική (στα πρότυπα του Λουδοβίκου φον Μίζες), ιστορική-εξελικτική (στα πρότυπα του Φρειδερίκου Χάγιεκ) και ηθική (στα πρότυπα του Μάρεϊ Ρόθμπαρντ). Από τους ακόμη νεώτερους οικονομολόγους της σχολής αυτής, ξεχωρίζει ο Φίλιπ Μπάγκους, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Η Τραγωδία του Ευρώ[10], ένα βιβλίο που αναλύει την πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ευρώπης (από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν) και τις συνέπειες της υιοθέτησης ενός κοινού νομίσματος από τις χώρες της ευρωζώνης, ο Χουάν Ραμόν Ράγιο, ο οποίος έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Crónicas de la Gran Recesión και Los errores de la vieja economía[11] και ο Ντέιβιντ Χάουντεν[12], ο οποίος έχει γράψει (μαζί με τον Φίλιπ Μπάγκους) το βιβλίο Deep Freeze: Iceland’s Economic Collapse[13]

Διδασκαλία στα Πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκονται τα νεοκλασικά οικονομικά και η αυστριακή σχολή οικονομικής σκέψης είναι σχεδόν άγνωστη, το Πανεπιστήμιο Βασιλεύς Χουάν Κάρλος (Universidad Rey Juan Carlos) στη Μαδρίτη της Ισπανίας[14], ένεκα της πρωτοβουλίας του Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο[15], προσφέρει από το 2007 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην αυστριακή σχολή οικονομικής σκέψης, ενώ το Ινστιτούτο Λούντβιχ φον Μίζες προσφέρει κάθε καλοκαίρι μαθήματα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές[16].

Επιστημονικά περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κυριότερα επιστημονικά περιοδικά που δημοσιεύουν εργασίες σχετικά με την Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης είναι το Procesos de Mercado: Revista Europea de Economía Política, το οποίο δημοσιεύει δύο φορές τον χρόνο επιστημονικά άρθρα σχετικά με την αυστριακή σχολή γραμμένα σε οποιαδήποτε εκ των επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Quarterly Journal of Austrian Economics[17] και το Review of Austrian Economics[18].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Austrian School of Economics υπό του Peter J. Boettke, στην εγκυκλοπαίδεια The Concise Encycopedia of Economics, εκδοθείσα υπό Library of Economics and Liberty.
 2. Grundsätze der Volkswirthschaftslehre Αρχειοθετήθηκε 2008-05-28 στο Wayback Machine. του Καρόλου Μένγκερ
 3. Principles of Economics υπό του Καρόλου Μένγκερ. Εκδοθέν υπό του Ινστιτούτου Λουδοβίκος φον Μίζες.
 4. Human Action υπό του Λουδοβίκου φον Μίζες. Εκδοθέν υπό του Ινστιτούτου φον Μίζες.
 5. Man, Economy, and State with Power and the Market υπό του Μάρεϊ Ρόθμπαρντ. Εκδοθέν υπό του Ινστιτούτου Λουδοβίκος φον Μίζες.
 6. Money, Bank Credit and Economic Cycles υπό του Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο. Εκδοθέν υπό του Ινστιτούτου Λουδοβίκος φον Μίζες.
 7. The Perils of Base Money του Leland B. Yeager. δημοσιευθέν στο επιστημονικό περιοδικό The Review of Austrian Economics 14(4)
 8. [http://www.mises.org/journals/qjae/pdf/qjae3_2_7.pdf Κριτική (review) του βιβλίου Dinero, Crédito Bancario y Ciclos Económicos του Χεσούς Ουέρτα ντε Σότο από τον Jörg Guido Hülsmann
 9. Όλα τα βιβλία του Ουέρτα ντε Σότο, στην Ισπανική και σε όλες τις γλώσσες εις τις οποίες έχουν μεταφραστεί, είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή pdf, εις την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.jesushuertadesoto.com/madre2.htm Αρχειοθετήθηκε 2005-10-25 στο Wayback Machine..
 10. Η Τραγωδία του Ευρώ του Φίλιπ Μπάγκους, μεταφρασθέν στην ελληνική γλώσσα υπό του Νίκου Δεληδημητρίου
 11. «Προσωπική ιστοσελίδα του Χουάν Ραμόν Ράγιο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2013. 
 12. «Προσωπική ιστοσελίδα του Ντέιβιντ Χάουντεν». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2013. 
 13. Deep Freeze: Iceland’s Economic Collapse Αρχειοθετήθηκε 2014-09-13 στο Wayback Machine. υπό των Φίλιπ Μπάγκους και Ντέιβιντ Χάουντεν
 14. Máster en Economía de la Escuela Austríaca Παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη της Αυστριακής Σχολής που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos.
 15. M.A. in economics in Spain[νεκρός σύνδεσμος] Ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Λουδοβίκος φον Μίζες της έναρξης λειτουργίας του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην οικονομική επιστήμη της αυστριακής σχολής από το Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos.
 16. Mises University 2014
 17. Quarterly Journal of Austrian Economics
 18. Review of Austrian Economics