Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυγουστιανό Μέγαρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αυγουστιανό Μέγαρο
Το Παλάτι του Δομιτιανού: Ρ2 2ο Περιστύλιο, Ρ3 3ο ΠΕριστύλιο, Co Αυλή, Ex Εξέδρα.
Χάρτης
Είδοςdomus, αρχαιολογική θέση και αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′16″N 12°29′12″E
Διοικητική υπαγωγήΤομέας 1 της Ρώμης[1]
ΧώραΙταλία[2]
Commons page Πολυμέσα

Το Αυγουστιανό Μέγαρο, λατιν. Domus Augustana, είναι το σύγχρονο όνομα για το ιδιωτικό (οικογενειακό) τμήμα του αχανούς Παλατιού του Δομιτιανού στον Παλατίνο λόφο. Το όνομα αναφέρεται στον Αύγουστο, δηλ. στον Αυτοκράτορα και όχι στον Οκταβιανό Αύγουστο, ο οποίος έμενε στον Οικία του Αυγούστου (Domus Augusti), με το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται.

Ωστόσο φαίνεται, πως μόνο το νότιο μέρος του μεγάρου προοριζόταν για τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα. Τα δύο περιστύλια στο βόρειο μέρος ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το Φλαβιανό Μέγαρο, το δημόσιο τμήμα του Παλατιού, ώστε πρέπει να ήταν για δημόσιες λειτουργίες. Η εικασία αυτή ενισχύεται από το ότι το νότιο μέρος κατασκευάστηκε λίγο μετά και μερικές λεπτομέρειες δείχνουν, ότι δεν ήταν του Ραμπίριους, που διηύθυνε τις εργασίες.

Τα κτήρια του Παλατίνου λόφου: το Αυγουστιανό Μέγαρο είναι μεταξύ του Φλαβιανού Μεγάρου και του κήπου Στάδιον. Τα τρία κτήρια αποτελούν το τεράστι Παλάτι του Δομιτιανού.

Περιγραφή της δομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αυγουστιανό Μέγαρο περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα μέρη: το 2ο Περιστύλιο (P2) στα βορειοανατολικά, το κεντρικό 3ο Περιστύλιο (Ρ3), το συγκρότημα δωματίων γύρω από την αυλή (Co) και την Εξέδρα (Ex) στα νοτιοδυτικά.

Το 2ο Περιστύλιο ήταν ένα αίθριο με δύο κιονοστοιχίες και κήπο στη μέση· δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες γι' αυτό. Το 3ο Περιστύλιο ήταν δύο κιονοστοιχίες και ο χώρος μεταξύ τους ήταν σχεδόν όλος καλυμμένος με μία μεγάλη λίμνη, τόση όση η λίμνη του 1ου περιστυλίου στο Φλαβιανό Μέγαρο. Όπως αυτή είχε νησίδα, έτσι και εδώ υπήρχε μία νησίδα στη μέση της με μία σύνθεση γλυπτών με θαλασσινό θέμα, μάλλον από την Ελληνική μυθολογία. Άλλες πηγές λένε, ότι στη μέση της ήταν κτισμένος ένας ναός της Μινέρβα. Νοτιότερα ήταν ένα ημικυκλικό χωλ με αρκετά δωμάτια γύρω, των οποίων οι τοίχοι στέκονται ακόμη σε ένα σημαντικό ύψος.

Το συγκρότημα δωματίων γύρω από την Αυλή (αίθριο) είναι σε δύο επίπεδα: το χαμηλότερο έχει μία λίμνη με ένα ασυνήθιστο σχέδιο νησίδων στο κέντρο της και το δεύτερο, 10 μ. υψηλότερα, έχει ένα πολύπλοκο σύνολο δωματίων. Νοτιοδυτικά η μεγάλη Εξέδρα είναι μία μακρά κυρτή στοά με αψίδες, που ενώνει τα δύο τμήματα του Παλατιού, τα εκατέρωθεν του Αυγουστιανού Μεγάρου, δηλ. το Φλαβιανό Μέγαρο και τον κήπο Στάδιον (ή "Ιππόδρομο"). Η Εξέδρα είχε θέα στον Μεγάλο Ιππόδρομο και επέτρεπε στον Αυτοκράτορα να παρακολουθεί τους αγώνες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rome, An Oxford Archaeological Guide, A. Claridge, 1998 ISBN 0-19-288003-9
  • A Topographical Dictionary of Ancient Rome, Samuel Ball Platner (as completed and revised by Thomas Ashby):Oxford University Press, 1929

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13027. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 13027. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.