Ωγκυστέν Φρενέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αυγουστίνος Φρενέλ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ωγκυστέν Φρενέλ
Augustin Fresnel.jpg
Γέννηση 10  Μαΐου 1788
Τόπος γέννησης Μπρολί
Θάνατος 14  Ιουλίου 1827
Τόπος θανάτου Βιλ-ντ'Αβραί
Υπηκοότητα Γαλλία
Ερευνητικός τομέας Οπτική
Σπουδές Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού, Lycée Malherbe και École des Ponts ParisTech
Επάγγελμα/
ιδιότητες
φυσικός και πολιτικός μηχανικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ογκιστέν-Ζαν Φρενέλ (Augustin-Jean Fresnel, 10 Μαΐου 1788 - 14 Ιουλίου 1827) ήταν Γάλλος φυσικός και εφευρέτης.

Ασχολήθηκε κυρίως με την πόλωση, την διάθλαση, την διπλή ανάκλαση του φωτός καθώς και με την κυματοειδή του διάδοση. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας των Επιστημών (1823) και της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρίας των Επιστημών.

Φαρικό οπτικό (μηχανή) τύπου Φρενέλ όπου διακρίνονται οι επάλληλοι οριζόντιοι (πάνω και κάτω) και κάθετοι ομόκεντροι δακτύλιοι (διοπτρικά στοιχεία) περιμετρικά.

Η πρακτικότερη των επινοήσεών του ήταν εκείνη των οπτικών μηχανών των φάρων, με την οποία ασχολήθηκε αφότου ανέλαβε Γενικός Γραμματέας της επί των Φάρων της Γαλλίας Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα αντιλήφθηκε την ανάγκη της χρησιμοποίησης των επιπεδόκυρτων φακών στις μηχανές των φάρων. Ασχολούμενος με την έρευνα αυτή εφηύρε τη μέθοδο κατασκευής αυτών με τη χρήση αντί ολόσωμων φακών δακτυλιοειδών επάλληλων διοπτρικών στοιχείων, επιτρέποντας έτσι την δημιουργία μεγάλων διαμέτρων και μικρής διαμέτρου και μάλιστα με πολύ μικρή δαπάνη. Η δημιουργία του πρώτου τέτοιου «φαρικού οπτικού» που τοποθετήθηκε προς δοκιμή στα πρόσγεια του Μπορντώ, στον Φάρο του Κορντουάν, γενίκευσε την χρήση της επινόησης του Φρενέλ. Η μέθοδός του χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα αποκλειστικά σε όλους τους φάρους του κόσμου, που για αυτό το λόγο ονομάζονται «καταδιοπτρικοί».

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα