Ατμοστρόβιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ρότορας ενός σύγχρονου ατμοστρόβιλου σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι ατμοστρόβιλοι είναι κινητήριες μηχανές που χρησιμοποιούν ατμό υψηλής πίεσης για την παραγωγή κινητικής ενέργειας. Ο ατμοστρόβιλος αποτελείται από τον ρότορα. Ο ρότορας είναι περιστρεφόμενο τύμπανο που έχει εφοδιαστεί περιφερειακά με πτερύγια. Η σύγχρονη μορφή του εφευρέθηκε από τον Σερ Τσαρλς Πάρσονς το 1884.[1][2]

Στον ατμοστρόβιλο η θερμική ενέργεια του ατμού γίνεται μηχανική ενέργεια που κινεί τη γεννήτρια. Ο ατµός εκτονώνεται και έτσι αποκτά ταχύτητα ροής. Επειδή ο στρόβιλος παράγει περιστροφική κίνηση, είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση μιας ηλεκτρογεννήτριας. Περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 1996 ήταν με τη χρήση ατμοστρόβιλων.[3] Ο ατμοστρόβιλος είναι μορφή θερμικής μηχανής που αποκομίζει μεγάλο μέρος της βελτίωσης της θερμοδυναμικής απόδοσης από τη χρήση πολλαπλών σταδίων στην επέκταση του ατμού, πράγμα που οδηγεί σε πλησιέστερη προσέγγιση στην ιδανική αναστρέψιμη διαδικασία επέκτασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. A Stodola (1927) Steam and Gas Turbines. McGraw-Hill.
  2. Encyclopædia Britannica (11 Φεβρουαρίου 1931). «Sir Charles Algernon Parsons (British engineer) - Britannica Online Encyclopedia». Britannica.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2010. 
  3. Wiser, Wendell H. (2000). Energy resources: occurrence, production, conversion, use. Birkhäuser. σελ. 190. ISBN 978-0-387-98744-6.