Ασύρματη Θεσσαλονίκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το λογότυπο της κοινότητας της Ασύρματης Θεσσαλονίκης.

Η Ασύρματη Θεσσαλονίκη (Wthess) είναι κοινότητα ασύρματου δικτύου που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα από τα πρώτα ασύρματα δίκτυα που αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Νατσάκη και τον Αθανάσιο Κανάρη το Νοέμβριο του 2002. Οι κύριοι στόχοι του δικτύου είναι οι εξής:

  • Ανάπτυξη μίας διανομής Linux σε δισκέτα που θα επέτρεπε καλύτερη κρυπτογράφηση από το WEP
  • Κατασκευή κεραιών χαμηλού κόστους και δρομολογητών βασισμένων σε παλιούς προσωπικούς υπολογιστές, τοποθετημένους σε αδιάβροχα κουτιά, ώστε να τοποθετούνται σε ταράτσες κτιρίων.

Η διανομή Linux που αναπτύχθηκε, ονομάστηκε Paladir, από τις πέτρες palantir όπως περιγράφονται στο έργο του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, καθώς επιτρέπει επικοινωνία μεταξύ άλλων ασύρματων δρομολογητών που τρέχουν το λογισμικό paladir.

Η πρώτη διασύνδεση, που συνέδεε δύο σημεία με μεταξύ τους απόσταση 4.5 χλμ., επιτεύχθηκε την 1η Μαρτίου του 2003, στα 11MBps.

Έκτοτε, το Ασύρματη Θεσσαλονίκη αριθμεί παραπάνω από 20 κόμβους τοποθετημένους σε ταράτσες διάσπαρτες σε ολόκληρη την πόλη. Είναι συνδεδεμένο με τα δίκτυα SWN και TWMN για να παρέχει σύνδεση και με άλλες δικτυακές κοινότητες, και είναι επιπλέον συνδεδεμένο μέσω ενσύρματου δικτύου και με το AWMN και άλλες δικτυακές κοινότητες στην Ελλάδα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]