Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστρονομικός Κατάλογος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα από αστρονομικούς καταλόγους από το 1988.[1]

Ένας αστρονομικός κατάλογος είναι ένας κατάλογος ή πίνακας αστρονομικών αντικειμένων. Οι πιο παλιοί είναι οι κατάλογοι αστεριών. Εκατοντάδες κατάλογοι έχουν δημοσιευτεί , οι οποίοι ασχολούνται με γενικά ή ειδικά αντικείμενα όπως είναι οι μεταβλητοί αστέρες, οι γίγαντες αστέρες, τα σμήνη αστεριών κ.ο.κ.

Υπάρχουν επίσης, πολλοί κατάλογοι που ασχολούνται με αντικείμενα βαθέως ουρανού ή με αντικείμενα που δεν είναι αστέρες. Και πάλι, υπάρχουν κατάλογοι που επικεντρώνονται ειδικά σε νεφελώματα, γαλαξίες, πηγές ακτίνων Χ, κβάζαρ και άλλες κατηγορίες. Το ίδιο ισχύει για τους αστεροειδείς, τους κομήτες και άλλα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος .

Κατάλογοι ιστορικής σημασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το βιβλίο των σταθερών αστέρων, που δημοσιεύθηκε από τον Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Σούφι το 964, δίνει λεπτομέρειες για περισσότερους από χίλιους αστέρες και παρέχει τις πρώτες περιγραφές για τον γαλαξία της Ανδρομέδας[2] και για τα Νέφη του Μαγγελάνου[3][4].
 • Ο αστρικός χάρτης Ουρανομετρία, που δημοσιεύθηκε από τον Γιόχαν Μπάγερ το 1603, περιέχει πάνω από 1200 αστέρες. Τα ονόματα δημιουργήθηκαν από ελληνικά γράμματα σε συνδυασμό με τα ονόματα των αστερισμών, για παράδειγμα το άστρο Άλφα Κενταύρου.
 • Ο αστρικός χάρτης Historia coelestis Britannica, που δημοσιεύθηκε από τον Τζον Φλάμστηντ το 1725, παρέχει λίστες με άστρα χρησιμοποιώντας αριθμούς σε συνδυασμό με ονόματα αστερισμών και τα ταξινομεί με βάσει την ορθή αναφορά, για παράδειγμα το 61 του Κύκνου.
 • Ο κατάλογος Μεσιέ, τα αντικείμενα του Μεσιέ είναι μια λίστα αστρονομικών αντικείμενων επιλεγμένα από τον Γάλο αστρονόμο Σαρλ Μεσιέ το 1771. Ο κατάλογος Νεφελώματα και Σμήνη Αστεριών δημοσιεύθηκε το 1781 και περίεχε τα αντικείμενα Μεσιέ 1 - Μεσιέ 110.
 • Ο Νέος Γενικός κατάλογος, που συνέταξε ο Γιόχαν Ντράιερ την δεκαετία του 1880, περιέχει τα αντικείμενα NGC 0001 - NGC 7840. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιστορικούς καταλόγους, καθώς περιέχει όλους τους τύπους μη αστρικών αντικειμένων βαθέως ουρανού.
 • Ο κατάλογος Χένρυ Ντρέιπερ του Χένρυ Ντρέιπερ δημοσιεύθηκε μεταξύ του 1918 - 1924, περιέχει πάνω από 225.000 λαμπερά άστρα, τα αστέρια ονομάστηκαν χρησιμοποιώντας τα αρχικά HD και σε συνδυασμό με 6 αριθμούς.
 • O κατάλογος Κάλντγουελ, δημιουργήθηκε από τον Πάτρικ Μουρ το 1995 ως συμπλήρωμα στον κατάλογο του Μεσιέ, περιέχει 109 σμήνη αστεριών, νεφελώματα και γαλαξίες με τα ονόματα C1 - C109. Αυτή η λίστα αντικειμένων βαθέως ουρανού προσελκύει περισσότερο ερασιτέχνες αστρονόμους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Release of the ESO Archive Science Portal». www.eso.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
 2. Sanner, Glen W. (2000). The night sky observers guide. Richmond, Va.: Willmann-Bell. ISBN 0-943396-58-1. 39763730. 
 3. «The Large Magellanic Cloud, LMC». messier.obspm.fr. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
 4. «Al Sufi (903-986 AD)». messier.obspm.fr. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021.