Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστρολάβος Ιππάρχου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φανταστική απεικόνιση του Ίππαρχου με αστρολάβο από τη σελίδα τίτλου του βιβλίου "Cosmographicall Glasse" του William Cunningham (1559)

Ο σφαιρικός αστρολάβος ή αστρολάβος Ιππάρχου ή Ίππαρχου, εκ του ονόματος του εφευρέτη του, που θεωρείται ότι είναι ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, αποτελεί αστρονομικό όργανο που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σφαιρικός αστρολάβος αποτελείται από πέντε μεταλλικές στεφάνες σε μορφή δακτυλίων κατά την ακόλουθη διάταξη: μία εξωτερική οριζόντια η οποία εφάπτεται εσωτερικά με δύο άλλες κάθετες μεταξύ τους στεφάνες που συνδέονται μόνιμα. Οι δύο αυτές μόνιμες φέρουν επιπρόσθετα άλλες δύο ομόκεντρες κινητές στεφάνες που συνδέονται κατά διαφορετικό άξονα μεταξύ τους. Οι δύο μόνιμα σταθερές στεφάνες ονομάζονταν η μεν μία «κάθετος κύκλος» η δε άλλη «εκλειπτικός κύκλος».

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σφαιρικοί αστρολάβοι χρησιμοποιήθηκαν από την εποχή του Ιππάρχου και του Πτολεμαίου μέχρι τον 17ο αιώνα. Παράλληλα οι επίπεδοι αστρολάβοι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για τον καθορισμό του ύψους των αστέρων και ιδίως του Ήλιου και της Σελήνης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]