Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστρική περιστροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εικόνα αυτή δείχνει την πεπλατυσμένη εμφάνιση του άστρου Αχερνάρ που προκαλείται από την ταχεία περιστροφή.

Η αστρική περιστροφή είναι η γωνιακή κίνηση ενός άστρου γύρω από τον άξονά του. Ο ρυθμός της περιστροφής μπορεί να μετρηθεί από το φάσμα του άστρου, ή με τον υπολογισμό του χρόνου των κινήσεων των δραστικών χαρακτηριστικών στην επιφάνεια.

Η περιστροφή ενός άστρου παράγει ένα ισημερινό εξόγκωμα λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Δεδομένου ότι τα αστέρια δεν είναι στερεά σώματα, μπορούν επίσης να υποβληθούν σε διαφορική περιστροφή. Έτσι, ο ισημερινός του άστρου μπορεί να περιστρέφεται σε μια διαφορετική γωνιακή ταχύτητα από ότι τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτές οι διαφορές στο ρυθμό περιστροφής ενός αστεριού μπορεί να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός αστρικού μαγνητικού πεδίου.

Το μαγνητικό πεδίο του άστρου αλληλεπιδρά με τον αστρικό άνεμο. Καθώς ο άνεμος κινείται μακριά από το αστέρι, το ποσοστό της γωνιακής του ταχύτητας επιβραδύνεται. Το μαγνητικό πεδίο του άστρου αλληλεπιδρά με τον άνεμο, το οποίο εφαρμόζει μια έλξη προς την αστρική περιστροφή. Ως αποτέλεσμα, στροφορμή μεταφέρεται από το αστέρι στον αέρα, και με την πάροδο του χρόνου αυτό επιβραδύνει σταδιακά το ρυθμό της περιστροφής του άστρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]