Αστική εξερεύνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξερεύνηση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του Βερολίνου.
Εξερεύνηση σε τούνελ υπόγειου.

Η αστική εξερεύνηση (urban exploration, συχνά την συναντάμε και με την συντομογραφία urbex ή με τον όρο infiltration) είναι η επίσκεψη και εξερεύνηση εγκαταλειμμένων κτηρίων, εγκαταστάσεων υπόγειων ή μη, εργοστασίων, τούνελ, υπόγειων στοών, υπονόμων και καταφυγίων. Πέρα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και εργοστάσια, η εξερεύνηση των υπόγειων περιοχών γίνεται και σε ενεργές τοποθεσίες που λειτουργούν κανονικά, για τον λόγο αυτό, ονομάζεται και infiltration (διείσδυση) ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κατηγορίας για καταπάτηση ή ακόμα και διάρρηξη.

Βασικότερη αρχή των αστικών εξερευνητών είναι μην αφαιρούν τίποτα από τους χώρους που επισκέπτονται, να μην κάνουν γκράφιτι και να μην παραβιάζουν λουκέτα και κλειδαριές. Οι εξερευνητές συνήθως φωτογραφίζουν τους χώρους που εξερευνούν χρησιμοποιώντας συχνά προχωρημένες τεχνικές φωτογράφισης όπως HDR & Light painting.

Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί και πέρα από τα νομικά προβλήματα, περιλαμβάνουν τα ατυχήματα από πτώση, πνιγμό, ηλεκτροπληξία κ.α. είναι πέρα για πέρα υπαρκτοί.

Οι υπόγειες εξερευνήσεις συνδέονται συχνά και με την αναζήτηση επιβεβαίωσης για τους αστικούς μύθους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]