Αστεροσκοπείο του Αζιάγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστεροσκοπείο του Αζιάγκο
Χάρτης
Είδοςαστεροσκοπείο, μουσείο τεχνολογίας[1][2] και museum of a public entity[2]
ΔιεύθυνσηVia Osservatorio, 8 - 36012 Asiago (VI) και Vicolo Dell'osservatorio 5, 35122 Padova[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°51′59″N 11°31′34″E
Διοικητική υπαγωγήΑζιάγκο[3]
ΧώραΙταλία[2]
Ολοκλήρωση1942
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο του Αζιάγκο (ιταλ. Osservatorio Astrofisico di Asiago) είναι αστεροσκοπείο στη βόρεια Ιταλία, που ανήκει και διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Ιδρύθηκε το 1942 και βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Αζιάγκο, από όπου πήρε και το όνομά του.

Δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αστεροσκοπείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.045 μέτρα και σε γεωγραφικές συντεταγμένες 45°51′59΄΄ Βόρειο πλάτος και 11°31′35΄΄ Ανατολικό μήκος, στην Επαρχία Βιτσέντσα, στο οροπέδιο του Αζιάγκο, 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Πάδοβα. Το βασικό του τηλεσκόπιο είναι το κατοπτρικό τηλεσκόπιο «Γκαλιλέο», διαμέτρου 1,22 μέτρου, που σήμερα χρησιμεύει μόνο για φασματοσκοπικές παρατηρήσεις (δεν πρέπει να συγχέεται με το πολύ μεγαλύτερο ιταλικό «Εθνικό Τηλεσκόπιο Γαλιλαίος», που βρίσκεται στα Κανάρια νησιά).

Αστρονομικός σταθμός Τσίμα Έκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γειτονικός Αστρονομικός σταθμός Τσίμα Έκαρ (ιταλ. Stazione osservativa di Asiago Cima Ekar), που υπάγεται στο Αστεροσκοπείο του Αζιάγκο, βρίσκεται σε απόσταση από αυτό περίπου 3,8 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά, στην κορυφή του όρους Έκαρ, και έχει το μεγαλύτερο/ισχυρότερο τηλεσκόπιο που βρίσκεται σε ιταλικό έδαφος (διάμετρος 1,82 μέτρο). Συμμετέχει στην Επισκόπηση Αστεροειδών Asiago-DLR, ένα διεθνές πρόγραμμα για την ανακάλυψη και παρακολούθηση αστεροειδών και κομητών, με ιδιαίτερη έμφαση στα γεωπλήσια αντικείμενα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]