Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστεροσκοπείο Παρανάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 24°37′38″S 70°24′15″W / 24.62722°S 70.40417°W / -24.62722; -70.40417

To Αστεροσκοπείο Παρανάλ: σε πρώτο πλάνο, επί της κύριας κορυφής, διακρίνονται τα τέσσερα VLT, τα βοηθητικά τηλεσκόπια και το VST. Στο βάθος διακρίνεται το VISTA.

Το Αστεροσκοπείο Παρανάλ βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στη βόρεια Χιλή και συγκεκριμένα 120 km νοτίως της Αντοφαγάστα. Είναι χτισμένο επί του όρους Παρανάλ σε υψόμετρο 2.635 m και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, ESO). Αθροιστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στο φάσμα του ορατού φωτός και τον υπερύθρων στο νότιο ημισφαίριο καθώς και για τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκατάσταση αυτού του είδους παγκοσμίως, μετά από το Αστεροσκοπείο στο Μάουνα Κέα στη Χαβάη.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT), είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στο Παρανάλ, αποτελείται δε από τέσσερα ανεξάρτητα τηλεσκόπια των 8,2 m. Επιπλέον τα τέσσερα κύρια τηλεσκόπια της εγκατάστασης λειτουργώντας από κοινού συνδυάζονται για να συγκροτήσουν ένα ακόμα όργανο, το Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Τέσσερα επιπλέον βοηθητικά τηλεσκόπια των 1,8 m συνδράμουν το VLTI όταν τα κύρια όργανα αξιοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Στο Παρανάλ υπάρχουν επίσης το VLT Survey Telescope, διαμέτρου 2,6 m, καθώς και το VISTA των 4,0 m, που παρέχουν τη δυνατότητα ομοιόμορφης παρατήρησης μεγάλων τμημάτων του ουρανού.

Τηλεσκόπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Very Large Telescope[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Very Large Telescope
Παρανάλ is located in Χιλή
Παρανάλ
Παρανάλ

Το Very Large Telescope (VLT) αποτελείται από τέσσερα τηλεσκόπια των 8,2 m και κάνει παρατηρήσεις στο φάσμα του ορατού φωτός και των υπερύθρων. Μαζί με τα βοηθητικά τηλεσκόπια λειτουργεί ως οπτικό ιντερφερόμετρο συγκεκριμένες νύχτες στη διάρκεια του έτους. Και τα τέσσερα όργανα των 8,2 m έχουν δυνατότητες προσαρμοστικής οπτικής και πλήρη σετ οργάνων.

VISTA Survey Telescope[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: VISTA (τηλεσκόπιο)

Το VISTA (Visible & Infrared Survey Telescope for Astronomy) παρέχει δυνατότητες επισκόπησης μεγάλων τμημάτων του ουρανού στο φάσμα των υπερύθρων. Κατασκευάστηκε κατόπιν συνεργασίας 18 πανεπιστημίων από το Ηνωμένο Βασίλειο και παραδόθηκε στο ESO το 2009.

VLT Survey Telescope (VST)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: VLT Survey Telescope

Το VST είναι τηλεσκόπιο των 2,6 m το οποίο υποστηρίζει τα VLT.

Next-Generation Transit Survey (NGTS)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Next-Generation Transit Survey

Η εγκατάσταση NGTS χρησιμοποιείται από τις αρχές του 2015[1][2] και αξιοποιείται στην αναζήτηση εξωπλανητών και απέχει μερικά χιλιόμετρα από την κύρια εγκατάσταση. Αποτελείται από διάταξη δώδεκα ρομποτικών τηλεσκοπίων των 0,2 m που καλύπτουν μεγάλη περιοχή του ουρανού (της τάξεως των 96 τετραγωνικών μοιρών, ήτοι πολλές εκατοντάδες φορές την περιοχή που καλύπτει η πανσέληνος). Κύριοι στόχοι είναι να εντοπιστούν Υπερ-Γαίες και πλανήτες στο μέγεθος του Ποσειδώνα. Τη διαχείριση του NGTS έχουν αναλάβει επτά πανεπιστημιακά/ερευνητικά ιδρύματα από τη Χιλή, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιαστικά βασίζεται στο πρόγραμμα SuperWASP.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «New Exoplanet-hunting Telescopes on Paranal». European Southern Observatory. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  2. «About NGTS». Next Generation Transit Survey. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]