Ασπρένας της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Ασπρένας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Νάπολη
Θάνατος2ος αιώνας
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου3 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος Νάπολης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Ασπρένας ή Άσπρεν , ήταν χριστιανός άγιος του 1ου αιώνα και ο πρώτος επίσκοπος της Νάπολης.

Ο Ασπρένας έζησε στα τέλη του 1ου αιώνα - αρχές του 2ου αιώνα, όπως επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικές μελέτες σχετικά με την πρώιμη Ναπολιτανική Εκκλησία, καθώς και το γεγονός ότι το "Άσπερν" ήταν κοινό όνομα κατά τις ημέρες της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά στη συνέχεια έπεσε σε αχρηστία[1] .

Το Μαρμάρινο Ημερολόγιο της Νάπολης (Calendario Marmoreo di Napoli) πιστοποιεί την ύπαρξη του Άσπρεν και το γεγονός ότι έζησε κατά τη διάρκεια των βασιλείων του Τραϊανού και του Αδριανού. Η επισκοπική του θητεία αναφέρεται ότι διάρκεσε είκοσι τρία χρόνια[1] .

Τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του, αλλά ένας αρχαίος θρύλος υποστηρίζει ότι ο Άγιος Πέτρος, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, σταμάτησε στη Νάπολη και θεράπευσε μία ηλικιωμένη γυναίκα από ασθένεια[1]. Τότε πολλοί μεταστράφηκαν στο χριστιανισμό, συμπεριλαμβανομένου του Άσπρεν, που και ο ίδιος θεραπεύτηκε από αρρώστια είτε από τον ίδιο τον Πέτρο είτε από την Καντίντα , την ηλικιωμένη που θεράπευσε ο Πέτρος[1][2] . Ο θρύλος υποστηρίζει ότι ο Πέτρος έκανε τον Άσπρεν επίσκοπο της Νάπολης και του ζήτησε να κατασκευάσει την Σάντα Μαρία ντελ Πρίνσιπιο, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για τη βασιλική της Santa Restituta. Το San Pietro ad Aram λέγεται επίσης ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου[1] .

Εκκλησία του Αγίου Ασπρένο, Νάπολη

Μετά το θάνατο του Άσπρεν, του αποδόθηκαν πολλά θαύματα και ο τάφος του έγινε στη Σάντα Μαρία ντελ Πρίνσιπιο, αν και ορισμένοι μελετητές δηλώνουν ότι ο τάφος του βρισκόταν στις κατακόμβες του Αγίου Τζενάρο)[1]. Ο Ιωάννης Δ΄, Επίσκοπος της Νάπολης, μετέφερε τα λείψανα του στη βασιλική της Santa Restituta, στο παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άσπρεν)[1]. Ο Άσπρεν ονομάστηκε ο δεύτερος (το 1673) της μεγάλης ομάδας περισσότερων από 50 προστατών αγίων της Νάπολης (ο Άγιος Τζενάρρο είναι ο πρώτος)[1].

Προκάτοχος
κανείς
Επίσκοπος Νάπολης Διάδοχος
Επιθυμητός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Sant' Aspreno di Napoli». Santi e Beati. 19 Απριλίου 2002. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2008. 
  2. Catholic Online