Ασπασία Καρατζά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ασπασία Καρατζά
Aspasia Karaga.jpg
Γέννηση 1905
Πάτρα, Ελλάδα Country flag
Θάνατος

Πάτρα, Ελλάδα Country flag
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Ιδιότητα μοντέλο
Είδος τέχνης Μοντέλο
Βραβεύσεις Μις Ελλάς 1929
2η Μις Ευρώπη 1929

Η Ασπασία Καρατζά (Πάτρα, 1905) εξελέγη Μις Ελλάς στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για την ανάδειξη της ωραιότερης γυναίκας. Ήταν κόρη του Παναγιώτη και της Κατίνας, εγγονή του αγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821 Παναγιώτη Καρατζά και είχε άλλα έξι αδέλφια. Την εποχή που πήρε μέρος στα καλλιστεία, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Δ. Αναστασόπουλο. .

Η Ασπασία Καρατζά ήταν υπάλληλος της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στο υποκατάστημα της Πάτρας. Είχε προσληφθεί αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο. Ήταν αρκετά μορφωμένη για την εποχή της, ενώ μίλαγε αγγλικά και γαλλικά. Πριν το διαγωνισμό είχε παραιτηθεί από τη θέση της στην τράπεζα, για να συμμετάσχει σε αυτόν.

Ο διαγωνισμός Μις Ελλάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ωραιότερης γυναίκας στην Ελλάδα έγινε στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου 1929, στο κέντρο "Delice" που βρισκόταν στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7. Στην Αθήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου συνοδεία του αδελφού της Δημοσθένη. Η επιτυχία της ήταν σημαντική για την εποχή και για αυτό η Ένωση Συντακτών αμέσως μετά τη νίκη της ενημέρωσε με τηλεγράφημα τον δήμαρχο Πατρών.

Ο διαγωνισμός Μις Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιανουαρίου 1929 φεύγει για το Παρίσι για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη". Ο διαγωνισμός αυτός έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στην Όπερα των Παρισίων. Οι υποψήφιες ήταν 20, προερχόμενες από την Ευρώπη και την Αμερική. Πριν τον τελικό διαγωνισμό οι υποψήφιες παρουσιάστηκαν στο Παρισινό κοινό σε χορό εφημερίδας, στην όπερα και στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Την ημέρα του διαγωνισμού οι κοπέλες έφτασαν στο κτίριο της Όπερας επιβαίνοντας σε δύο επιβατικά τουριστικά αυτοκίνητα στις 2 μ.μ. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου και επευφημούσε τις κοπέλες, μάλιστα η αστυνομία δεν μπορούσε να συγκρατήσει το πλήθος που ήθελε να θαυμάσει από κοντά τις καλλονές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 3 μ.μ. και οι υποψήφιες πέρασαν μπροστά από την επιτροπή, που βρισκόταν στα γραφεία της Ζουρνάλ και μάλιστα πολλές φορές ξεχωριστά η κάθε μία και τέλος όλες μαζί. Η Καρατζά έκανε καλή εντύπωση στην επιτροπή η οποία την ανακήρυξε δεύτερη με πρώτη την Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν. Τις επόμενες μέρες η Καρατζά προσκλήθηκε και πήγε σε πολλούς χορούς στη Γαλλία.

Στις 24 Φεβρουαρίου η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ αναδημοσίευσε δημοσίευμα της Σερβικής εφημερίδας Μπετόμεζεν Νάπλο το οποίο έλεγε ότι η πρώτη νικήτρια, Ελισάβετ Σιμόν, ήταν συγγενής με τον διοργανωτή του διαγωνισμού Μωρίς ντε Βαλόφ, αμφισβητώντας έτσι το δίκαιο της νίκης της.

Επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας της πρόσφερε δώρο δύο ακριβά βάζα, ενώ διοργανώθηκε και προς τιμήν της χοροεσπερίδα στον σύλλογο "Ερμής" στις 25 Ιανουαρίου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το καρναβάλι της Πάτρας, Νίκου Πολίτη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1987, σελ 120, 121, 122, 123, 124

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Κόσμος της Πάτρας, Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007, από τη στήλη Χρονομηχανή του κόσμου
  • Εφημερίδα Εμπρός, φύλλο 22 Ιανουαρίου 1929, 23 Ιανουαρίου 1929, 24 Ιανουαρίου 1929, 25 Ιανουαρίου 1929, 26 Ιανουαρίου 1929, ρεπορτάζ από τα καλλιστεία από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα Εμπρός, φύλλο 29 Ιανουαρίου 1929, ρεπορτάζ από την αναχώρηση της για το Παρίσι, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλα 22 Ιανουαρίου 1929, 23 Ιανουαρίου 1929, 28 Ιανουαρίου 1929, 9 Φεβρουαρίου 1929, 14 Φεβρουαρίου 1929, 24 Φεβρουαρίου 1929, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη
  • Εφημερίδα Έθνος, φύλλα 21 Ιανουαρίου 1929, 22 Ιανουαρίου 1929, 8 Φεβρουαρίου 1929, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη]]