Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ
ΑρχιπέλαγοςΓκουλάγκ.jpg
Το εξώφυλλο της 1ης έκδοσης της ελληνικής μετάφρασης
Συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν
Μετάφραση Κίρα Σίνου
Χώρα Γαλλία
Γλώσσα Ρωσικά
Είδος Βιογραφία, χρονικό
Εκδότης Editions du Seuill
  Εκδοτικός οίκος «Πάπυρος», στη σειρά ΒΙΠΕΡ (GR)
Ημερομηνία έκδοσης 1973
Εκδόθηκε στα ελληνικά 1974

Το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού χρονικού, που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας και νομπελίστας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, που βέβαια ουδεμία σχέση έχει με πραγματικό αρχιπέλαγος στον κόσμο, όπως ορίζεται ο όρος αυτός.

Η ονομασία αρχιπέλαγος δόθηκε μεταφορικά ως μορφή συμπλέγματος νήσων για τον μεγάλο αριθμό στρατοπέδων συγκέντρωσης αντιφρονούντων που δημιούργησε και διατήρησε για περισσότερο από 70 χρόνια το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το όνομα Γκουλάγκ αποτελεί το αρκτικόλεξο της Ρωσικής υπηρεσίας που επόπτευε του ρωσικού αυτού συστήματος φυλακών και στρατοπέδων εργασίας, την οποία υπηρεσία επόπτευε η K.G.B. (Κα-Γκε-Μπε).

Το μυθιστόρημα Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ ενώ γράφτηκε στη δεκαετία 1958 – 1968 άρχισε να δημοσιεύεται (το πρώτο μέρος του) το 1973 στο Παρίσι με τη μέθοδο «σαμιζντάτ» (= μυστική ιδιόχειρη συγγραφή και έκδοση (διανομή), ή αποστολή προς έκδοση στο εξωτερικό). Αμέσως με την κυκλοφορία του πρώτου τόμου, στις 2 Φεβρουαρίου του 1974 το ρωσικό καθεστώς συνέλαβε τον Σολζενίτσιν με την κατηγορία της «εθνικής προδοσίας». Προ όμως της κατακραυγής του διεθνούς τύπου, την επόμενη μόλις ημέρα, απελάθηκε.
Τελικά η αγγλική απόδοση του όλου έργου εκδόθηκε σε τρεις τόμους από το 1974 μέχρι το 1978.

Ο Σολζενίτσιν μετά την απέλασή του εγκαταστάθηκε για κάποιο διάστημα στην Ελβετία και αργότερα μετέβη στις ΗΠΑ όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα κτήμα στη Βερμόντ. Σημειώνεται ότι το μυθιστόρημα αυτό κυκλοφόρησε επίσημα και στη Ρωσία το 1989.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τομ.54ος, σελ.332.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ρωσικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αγγλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]