Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ
ΑρχιπέλαγοςΓκουλάγκ.jpg
Το εξώφυλλο της 1ης έκδοσης της ελληνικής
Συγγραφέας Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν
Μεταφραστής Κίρα Σίνου
Τίτλος Архипелаг ГУЛАГ
Γλώσσα Ρωσικά
Ημερομηνία δημιουργίας 1958
Είδος δοκίμιο
Βραβεία Τα 100 βιβλία του Αιώνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ημερομηνία δημοσίευσης 1973

Το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού χρονικού, που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας και νομπελίστας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, που βέβαια ουδεμία σχέση έχει με πραγματικό αρχιπέλαγος στον κόσμο, όπως ορίζεται ο όρος αυτός.

Η ονομασία αρχιπέλαγος δόθηκε μεταφορικά ως μορφή συμπλέγματος νήσων για τον μεγάλο αριθμό στρατοπέδων συγκέντρωσης αντιφρονούντων που δημιούργησε και διατήρησε για περισσότερο από 70 χρόνια το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το όνομα Γκουλάγκ αποτελεί το αρκτικόλεξο της Ρωσικής υπηρεσίας που επόπτευε του ρωσικού αυτού συστήματος φυλακών και στρατοπέδων εργασίας, την οποία υπηρεσία επόπτευε η K.G.B. (Κα-Γκε-Μπε). Γκ.Ου.λάγκ Γκλάβνογιε Ουπραβλένιγιε Λαγκερέι που σημαίνει: Γενική Διοίκηση Στρατοπέδων[1].

Το μυθιστόρημα Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ ενώ γράφτηκε στη δεκαετία 1958 – 1968 άρχισε να δημοσιεύεται (το πρώτο μέρος του) το 1973 στο Παρίσι με τη μέθοδο «σαμιζντάτ» (= μυστική ιδιόχειρη συγγραφή και έκδοση (διανομή), ή αποστολή προς έκδοση στο εξωτερικό). Αμέσως με την κυκλοφορία του πρώτου τόμου, στις 2 Φεβρουαρίου του 1974 το ρωσικό καθεστώς συνέλαβε τον Σολζενίτσιν με την κατηγορία της «εθνικής προδοσίας». Προ όμως της κατακραυγής του διεθνούς τύπου, την επόμενη μόλις ημέρα, απελάθηκε.
Τελικά η αγγλική απόδοση του όλου έργου εκδόθηκε σε τρεις τόμους από το 1974 μέχρι το 1978.

Ο Σολζενίτσιν μετά την απέλασή του εγκαταστάθηκε για κάποιο διάστημα στην Ελβετία και αργότερα μετέβη στις ΗΠΑ όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα κτήμα στη Βερμόντ. Σημειώνεται ότι το μυθιστόρημα αυτό κυκλοφόρησε επίσημα και στη Ρωσία το 1989.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τομ.54ος, σελ.332.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ρωσικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στα αγγλικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. Σολζενίτσιν, Αλεξάντρ (2011). Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Ελλάδα, σελ. πρόλογος. ISBN 9789606715884.