Αρχείο:Greenhouse Effect el.svg

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Αυτό το αρχείο προέρχεται από το Wikimedia Commons
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εικόνα σε υψηλότερη ανάλυση(Αρχείο SVG, ονομαστικό μέγεθος 750 × 577 εικονοστοιχεία, μέγεθος αρχείου: 27 KB)

Σύνοψη

Περιγραφή
Ελληνικά: Αυτή η εικόνα είναι μία απλοποιημένη σχηματική αναπαράσταση των ροών ενέργειας μεταξύ του Διαστήματος, της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ροές συνδυάζονται για να παγιδεύσουν θερμότητα κοντά στην επιφάνεια και να δημιουργήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ανταλλαγές ενέργειας εκφράζονται σε βατ ανά τετραγωνικό μέτρο (W/m2). Οι αναγραφόμενες τιμές προέρχονται από την εργασία των Kiehl & Trenberth (1997). Δείτε το πλήρες διάγραμμα εδώ: (http://www.cgd.ucar.edu/cas/abstracts/files/kevin1997_1.html)

Ο Ήλιος είναι, σε τελική ανάλυση, υπεύθυνος για το σύνολο σχεδόν της ενέργειας που καταλήγει στην επιφάνεια τη Γης. Όταν βρίσκεται στο ζενίθ, η ενέργεια που παρέχει στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας φτάνει τα 1366 W/m2. Ωστόσο, γεωμετρικά φαινόμενα και αντανάκλαση του φωτός περιορίζουν τη απορρόφηση ενέργειας, σε μια τυχαία περιοχή, σε μια ετήσια μέση τιμή περίπου 235 W/m2. Αν αυτή ήταν η συνολική ενέργεια που κατέληγε στην επιφάνεια, τότε, εξαιρώντας όποιες μεταβολές στο φαινόμενο της λευκαύγειας, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα έπρεπε να ήταν -18 °C (Lashof 1989). Αντιθέτως, η ατμόσφαιρα της Γης ανακυκλώνει θερμότητα που προέρχεται από την επιφάνεια, προσδίδοντας επιπλέον 324 W/m2, που έχει ως αποτέλεσμα μία μέση θερμοκρασία της τάξεως των +14 °C στην επιφάνεια.

Πάνω από το 75% της θερμότητας από την επιφάνεια που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα οφείλεται στη δράση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία απορροφούν θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης. Η ατμόσφαιρα, με τη σειρά της, στέλνει το 38% της ενέργειας που λαμβάνει στο Διάστημα και το 62% πίσω, στην επιφάνεια της Γης, όπου η ποσότητα που μεταφέρεται ανά κατεύθυνση εξαρτάται από την πυκνότητα και τη θερμική διάρθρωση της ατμόσφαιρας.

Αυτή η διαδικασία, μέσω της οποίας η ενέργεια που ανακυκλώνεται στην ατμόσφαιρα θερμαίνει την επιφάνεια της Γης, είναι γνωστή ως φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα του κλίματος στη Γη. Κάτω από σταθερές συνθήκες, το συνολικό ποσό ενέργειας που εισάγεται στο σύστημα από την ηλιακή ακτινοβολία είναι ίσο με αυτό που εκπέμπεται πίσω στο Διάστημα. Έτσι η Γη διατηρεί διαρκώς μία σταθερή μέση θερμοκρασία. Πρόσφατες μετρήσεις ωστόσο δείχνουν ότι στην παρούσα φάση η Γη απορροφά 0.85 ± 0.15 W/m2 περισσότερη ενέργεια από όση εκπέμπει στο Διάστημα (Hansen et al. 2005). Αυτή η αύξηση, που έχει σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη, πιστεύεται ότι οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου.
Ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2011, 10:31 (UTC)
Πηγή Greenhouse Effect.svg
Δημιουργός
άλλες εκδόσεις

[επεξεργασία]

SVG ανάπτυξη
InfoField
 
Ο πηγαίος κώδικας αυτού του SVG είναι έγκυρος.
 
diagram δημιουργήθηκε με Inkscape, or with something else.
Αυτή είναι μία ρετουσαρισμένη εικόνα, που σημαίνει ότι έχει μεταβληθεί ψηφιακά από την αρχική της έκδοση. Τροποποιήσεις: translation. Η πρωτότυπη μπορεί να βρεθεί εδώ: Greenhouse Effect.svg. Οι τροποποιήσεις έγιναν από τον Geraki.


GNU head Παραχωρείται η άδεια προς αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του εγγράφου υπό τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU, Έκδοση 1.2 ή οποιασδήποτε νεότερης έκδοσης δημοσιευμένης από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού· χωρίς Απαράλαχτους Τομείς, χωρίς Κείμενα Εξωφύλλου, και χωρίς Κείμενα Οπισθοφύλλου. Αντίγραφο της άδειας περιλαμβάνεται στην σελίδα με τίτλο GNU Free Documentation License.
w:el:Creative Commons
αναφορά προέλευσης παρόμοια διανομή
Το αρχείο διανέμεται υπό την άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Παρόμοια διανομή 3.0 Μη εισαγόμενη
Είστε ελεύθερος:
  • να μοιραστείτε – να αντιγράψετε, διανέμετε και να μεταδώσετε το έργο
  • να διασκευάσετε – να τροποποιήσετε το έργο
Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • αναφορά προέλευσης – Θα πρέπει να κάνετε κατάλληλη αναφορά, να παρέχετε σύνδεσμο για την άδεια και να επισημάνετε εάν έγιναν αλλαγές. Μπορείτε να το κάνετε με οποιοδήποτε αιτιολογήσιμο λόγο, χωρίς όμως να εννοείται με οποιονδήποτε τρόπο ότι εγκρίνουν εσάς ή τη χρήση του έργου από εσάς.
  • παρόμοια διανομή – Εάν αλλάξετε, τροποποιήσετε ή δημιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό, μπορείτε να διανείμετε αυτό που θα προκύψει μόνο υπό τους όρους της ίδιας ή συμβατής άδειας με το πρωτότυπο.
Αυτή η ετικέτα άδειας χρήσης προστέθηκε στο αρχείο ως μέρους της αναθεώρησης της άδειας GFDL .

Καταγραφές ανεβασμάτων πρωτότυπου αρχείου

This image is a derivative work of the following images:

  • File:Greenhouse_Effect.svg licensed with GFDL-1.2
    • 2007-10-25T15:00:21Z Rugby471 750x577 (21535 Bytes) changed width
    • 2007-10-02T17:42:30Z Rugby471 750x577 (20305 Bytes) == Description == {{en|This figure is a simplified, schematic representation of the flows of [[energy]] between [[space]], the [[Earth's atmosphere|atmosphere]], and the Earth's surface, and shows how these flows combine to t

Uploaded with derivativeFX

Λεζάντες

Δεν ορίστηκε λεζάντα

Items portrayed in this file

απεικονίζει

Ιστορικό αρχείου

Κλικάρετε σε μια ημερομηνία/ώρα για να δείτε το αρχείο όπως εμφανιζόταν εκείνη τη στιγμή.

Ώρα/Ημερομ.ΜικρογραφίαΔιαστάσειςΧρήστηςΣχόλια
τελευταία13:41, 8 Απριλίου 2014Μικρογραφία για την έκδοση της 13:41, 8 Απριλίου 2014750 × 577 (27 KB)Αντιγόνηcorrect the position of an annotation
13:31, 8 Απριλίου 2014Μικρογραφία για την έκδοση της 13:31, 8 Απριλίου 2014750 × 577 (27 KB)ΑντιγόνηTranslate metadata into greek, correct the image frame, minor improvements in the translation of the diagram annotations.
10:36, 26 Φεβρουαρίου 2011Μικρογραφία για την έκδοση της 10:36, 26 Φεβρουαρίου 2011750 × 577 (197 KB)Gerakitext to path (known rendering problem)
10:32, 26 Φεβρουαρίου 2011Μικρογραφία για την έκδοση της 10:32, 26 Φεβρουαρίου 2011750 × 577 (21 KB)Geraki{{Information |Description=Διάγραμμα για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. |Source=*File:Greenhouse_Effect.svg |Date=2011-02-26 10:31 (UTC) |Author=*File:Greenhouse_Effect.svg: Rugby471 *deriv

Τα παρακάτω λήμματα συνδέουν σε αυτό το αρχείο:

Μεταδεδομένα