Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαίο στάδιο Κω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°53′37″N 27°17′07″E / 36.8936°N 27.2854°E / 36.8936; 27.2854 Το αρχαίο στάδιο της Κω βρίσκεται εντός της σύγχρονης πόλης της Κω, στη διασταύρωση των οδών 31ης Μαρτίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το στάδιο βρίσκεται μπροστά στο παρεκκλήσι της Αγίας Άννας (ΝΔ των ερειπίων των βόρειων Θερμών) και ανήκει στο πρώτο μισό του 2ου π.Χ αιώνα. Το 1900, ο Herzog ανακάλυψε αρχικά τη λεγόμενη "άφεσι" του σταδίου, τα υπολείμματα δηλαδή, επτά τουλάχιστον υποστυλωμάτων, ενώ αργότερα ο Laurenzi βρήκε στα δυτικά καθίσματα από τραβερτίνη, τοποθετημένα σε διάφορες σειρές, γεγονός που επιβεβαίωσε την ταύτιση των ευρημάτων με το Στάδιο. Κατά τις ανασκαφές του Morricone (1939-1940) δε βρέθηκε κανένα κάθισμα στην αρχική του θέση, βρέθηκαν όμως χωμένες οι μεγάλες πλάκες του στυλοβάτη από μαυρογάλανο μάρμαρο, στο οποίο στηρίζονται οι βάσεις των κιόνων.

Διαπιστώθηκε τότε ότι το μήκος του στίβου του Σταδίου δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερο των 180 μέτρων, ενώ το πλάτος του ήταν περίπου 30 μέτρα, σύμφωνα με τις διαστάσεις της "αφέσεως". Η αρχιτεκτονική του Σταδίου συνδυάζει δωρικά και ιωνικά στοιχεία, ενώ η κατασκευή του σίγουρα άρχισε κατά την πρώτη οικοδομική περίοδο (4ος-3ος αι. π.Χ).

Βόρεια της άφεσης του αρχαίου Σταδίου, ο Laurenzi είχε ανακαλύψει αρχιτεκτονικά μέλη δωρικού ρυθμού -θραύσματα από κίονες, επιστύλια και κιονόκρανα από λευκό μάρμαρο.

Μια ενδιαφέρουσα επιγραφή βρέθηκε στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου, κοντά στην Αγία Άννα. Αναφέρεται στο {Χαι}ρύλο που ως "παιδονόμος" φρόντιζε την υγεία και την καλή διαγωγή των νέων. Η επιγραφή ήταν προς το Δία Άλσειο και την Αθηνά Αλσεία σε βάση αναθηματικού αγάλματος.

{Χαι}ρύλος Νικομάχου νεώ(τερος) {παιδο}νομών υπέρ τας των {παίδων} υγείας και ευταξίας {Διί Αλσεί}ωι και Αθάνα Αλσεία