Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας
Χάρτης
Είδοςαρχαίο ελληνικό θέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°43′29″N 22°18′55″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Τρίπολης
ΤοποθεσίαΟρχομενός Αρκαδίας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής4ος αιώνας π.Χ.[1]
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του αρχαίου θεάτρου.

Το αρχαίο θέατρο του Αρκαδικού Ορχομενού ή Ορχομενού Αρκαδίας βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου της της αρχαίας πόλης[2] και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της. Με χωρητικότητα περίπου 3.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε αγώνες προς τιμήν του Διονύσου.

Χρονολόγηση και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο ανήκει εξολοκλήρου σε μια κατασκευαστική φάση που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π. Χ και. Το κοίλο αποτελείται από έξι κερκίδες ενώ διατηρούνται έως και 11 σειρές εδωλίων. Το κοίλο του θεάτρου εδράζεται στο φυσικό λόφο με την κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους, ακολουθώντας όλους τους κανόνες που απαιτούνταν για την κατασκευή ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Η βόρεια πλευρά του θεάτρου, είναι διαμορφωμένη κυρίως πάνω στο φυσικό βράχο, αντίθετα με την νότια που εν μέρει εδράζονταν σε θεμέλιο.

Σε ακτίνα 30 περίπου μέτρων, ίχνη ισχυρού αναλημματικού τοίχους μαρτυρούν το άνω όριο του κοίλου. Στο σημείο αυτό διαμορφώνεται και το διάζωμα του θεάτρου. Η προεδρία (πρώτη σειρά εδωλίων) είναι φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο και διαθέτει  στηρίγματα για την πλάτη (ερεισίνωτα) και για τα χέρια (ερεισίχειρα) στα άκρα. Η διάμετρος της ορχήστρας είναι 20,60 μ. και στο χώρο αυτό βρέθηκαν δύο μαρμάρινοι θρόνοι διακοσμημένοι με ανάγλυφα πάνω σε ορθογώνια πλίνθο. Πιθανώς να χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές λειτουργίες.

Το προσκήνιο του θεάτρου ήταν λίθινο και είχε ορθογώνιο σχήμα. Είχε τη μορφή μιας στοάς με μήκος 13.35 μ. και πλάτος 3 μ. Από το προσκήνιο ορατός είναι μόνο ο στυλοβάτης, ο οποίος αποτελείται από ασβεστολιθικές πλάκες[3].  Η σκηνή είναι κατασκευασμένη όμοια με το προσκήνιο από ασβεστόλιθο. Αποτελείται από δύο παράλληλους μεταξύ τους ορθογώνιους χώρους. Λόγω της απότομης κλίσης της πλαγιάς φαίνεται ότι ίσως το συγκρότημα της σκηνής λειτουργούσε και ως ανάλημμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. culture.gov.gr/DocLib/brochure_Orchomenos.pdf. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2021.
  2. Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. θέατρα θέας άξια, εκδ. ITANOS. σελ. 144.
  3. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπήρχαν έντεκα μαρμάρινες βάσεις κιόνων, αρχικά τοποθετημένες επί του στυλοβάτη σε απόσταση 1.17 μ. η μία από την άλλη (Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. σελ.144).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπαχατζής, Ν. 2002. Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, Αχαϊκά και Αρκαδικά, Εκδ. Αθηνών.
  • Σταϊνχάουερ Γ. 1973-74. Αρκαδία. Ανασκαφαί. Αρχαιολογικόν Δελτίον 29 Β2.
  • Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. θέατρα θέας άξια, εκδ. ITANOS.
  • Dilke O.A.W. 1948. The Greek Theatre Cavea. The Annual of the British School at Athens, Vol. 43 (1948), pp. 125-192.