Αρτάβανος (γιος του Υστάσπη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρτάβανος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΥστάσπης της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών

Ο Αρτάβανος (άκμασε τέλη τού 6ου αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών είχε τη φήμη σοφού και ήταν σύμβουλος τού αδελφού του Δαρείου Α΄ της Περσίας.

Ο Αρτάβανος βλέπει μία οπτασία, που τον διατάζει να ξεκινήσει η εισβολή στην Ελλάδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Υστάσπη σατράπη της Βακτρίας & Περσίδος.

Είχε τη φήμη μεγάλης σοφίας και συμβούλευσε τον Δαρείο Α΄ να μην επιχειρήσει εναντίον των Σκυθών λέγοντάς του, ότι "οι Σκύθες ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν". Όμως δεν εισακούστηκε και ο αδελφός του εισέβαλε στη Σκυθία. Η εκστρατεία τελικά απέτυχε, όπως είχε προβλέψει ο Αρτάβανος.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Αρτάβανος είδε μία οπτασία, που τον διέταξε να επιτρέψει την εισβολή στην Ελλάδα· έτσι ο ανιψιός του Ξέρξης Α΄ της Περσίας αποφάσισε το ξεκίνημα της εκστρατείας χωρίς αναβολή.

Κατά τον ιστορικό, ο γιος τού Αρτάβανου, ο Αρτύφιος έγινε στρατηγός τού εξαδέλφου του Ξέρξη Α΄ κατά την επιχείρηση (480-479 π.Χ., Β΄ περσική εισβολή στην Ελλάδα). Ο Αρτύφιος ήταν υπεύθυνος για τα σώματα των Γανδάρων και των Δαδίκων (Δαραδών), που συμμετείχαν στον στρατό των Περσών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Abbott, Jacob (2018). «Xerxes». The Jacob Abbott History Collection. Charles River Editors. ISBN 9781537825588. 
  • Kuhrt, Amélie (2013). The Persian Empire: A Corpus of Sources from the Achaemenid Period. Routledge. σελ. 309 Note 1. ISBN 9781136016943. 
  • Dymock, John; Dymock, Thomas (1833). Bibliotheca Classica: Or, A Classical Dictionary ... Containing an ... Account of the Proper Names ... in Greek and Latin Authors, Relating to History, Biography, Mythology, Geography, and Antiquities. Longman, Rees, Orme, Brown, Green