Αρσινόη Ιτουραίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο λόφος της Tel Anafa που ταυτίζεται με την ελληνιστική Αρσινόη.

Η Αρσινόη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Ιτουραία της Κοίλης Συρίας.

Η πόλη αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο στα Εθνικά[1] του. Πιθανότατα ιδρύθηκε από τον στρατηγό Δίωνα, για λογαριασμό του κυρίου του και βασιλέως Πτολεμαίου Β΄ Φιλαδέλφου που ήθελε να τιμήσει τηνσύζυγό του Αρσινόη. Τότε είχε ξεσπάσει ο Α΄ Συριακός πόλεμος (274 -271 π.Χ.) και ο Δίων εισέβαλε στα σύνορα του κράτους των Σελευκιδών μέχρι και την Δαμασκό. Λογικά θα ίδρυσε την πόλη για να φρουρεί τα σύνορα του πτολεμαϊκού κράτους που βρίσκονταν κοντά στην κοιλάδα Μπεκάα στον Λίβανο.

Η Αρσινόη ιδρύθηκε πάνω σε οικισμό που κατοικείτο ήδη από την εποχή του Χαλκού. Από την εποχή των Πτολεμαίων, η πόλη κατέστη ακμάζον ελληνιστικό κέντρο και χρησίμευε ως θέρετρο των ευπόρων πολιτών της Τύρου. Ανασκαφές αποδεικνύουν την ακμή της πόλεως ήδη από τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. Από τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. πέρασε στην κατοχή των Σελευκιδών. Κατά το 83/2 π.Χ. ο στρατός του βασιλιά των Ιουδαίων Αλεξάνδρου Ιανναίου (103-76 π.Χ.), κατέστρεψε την Αρσινόη, με αποτέλεσμα η ελληνιστική πόλη να εγκαταλειφθεί. Τελικά ξανακατοικήθηκε μετά την ανοικοδόμηση της γειτονικής Πανεάδος το 4 π.Χ. (η ρωμαϊκή Καισάρεια Φιλίππου).

Πρόκειται για την σημερινή Tel Anafa (תל אנפה που σημαίνει ο λόφος των ερωδιών) του βορείου Ισραήλ. Στην συσχέτιση της αρχαιοελληνικής Αρσινόης με την ανωτέρω πόλη πρωτοστάτησε ο ερευνητής Gedeon Fuks, αν και άλλοι υποστήριξαν ότι οι Πτολεμαίοι μετονόμασαν σε Αρσινόη το οχυρό Γέρρα του Λιβάνου.

Πραγματοποιήθηκαν στο μέρος εκείνο δέκα ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι και το Μουσείο του Κέλσυ, όπου ανασκάφηκε ο καλοδιατηρημένος ελληνιστικός οικισμός με ίχνη διηνεκούς ανθρώπινης παρουσίας από την εποχή του χαλκού έως και την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Βρέθηκε ανακτορική έπαυλη ύστερου ελληνικού ρυθμού, με δωμάτια γύρω από αίθριο που κατασκευάστηκαν και εμπλουτίστηκαν κατ'επανάληψη. Ήταν επιπλωμένη με επιτραπέζια αλλά και πόσιμα υάλινα σκεύη και περιείχε άνετες εγκαταστάσεις ιδιωτικού βαλανείου. Πολλά κεραμικά ευρήματα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στην Αρσινόη. Τα τείχη της πόλεως ανασκάφηκαν, όταν στα δυτικά του Tel Anafa έσκαψαν τεχνητές λίμνες για ιχθυοκαλλιέργεια. Μετά την επανεγκατάσταση του οικισμού στην ρωμαϊκή περίοδο, η αρχαιολογική υπηρεσία έφερε στην επιφάνεια έντεκα κτίρια, γεγονός που αποδεικνύει την ανάμειξη της Αρσινόης στην οικονομική εξέλιξη της περιοχής της Γαλιλαίας. Παράλληλα η απουσία ενός Mikveh (מקווה= λουτρό για τελετουργική πλύση στον Ιουδαϊσμό) και οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων της εβραϊκής θρησκείας, σε συνδυασμό με την επικράτηση των χοίρων στην καθημερινή διατροφή, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο ελληνιστικός οικισμός ήταν καθαρά μη-εβραϊκός και ελληνιστικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρσινόη...Τετάρτη της Κοίλης Συρίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The armies of the Hasmonaeans and Herod: from Hellenistic to Roman frameworks από τον Israel Shatzman.
  • The Hellenistic settlements in Syria, the Red Sea Basin, and North Africa από τον Getzel M. Cohen.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tel Anafa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).