Αρπέτζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρπέτζιο της Ντο Ματζόρε

Μια σπασμένη συγχωρδία είναι μια Συγχορδία σπασμένη σε μια αλληλουχία νοτών. Μια σπασμένη συγχορδία μπορεί να επαναλαμβάνει κάποιες νότες της συγχορδίας όπως επίσης και να αναπτύζεται σε μία οκτάβα η παραπάνω.

Ένα αρπέτζιο είναι ένας τύπος σπασμένης συγχορδίας, όπου η κάθε νότα της συγχορδίας παίζεται ή τραγουδάτε σε αύξουσα ή φθήνουσα σειρά. Ακόμη και όταν οι νότε ενός αρπέτζιο δεν παίζονται ταυτόχρονα, οι ακροατές ακούνε την αλληλουχία σαν να σχηματίζεται συγχωρδία.

Η λέξη αρπέτζιο προέρχεται από την Ιταλική λέξη arpeggiare, που σημαίνει παίζω την άρπα.[1]

Τα αρπέτζιο επιτρέπουν στα μονοφωνικά όργανα που παίζουν μια νότα τη φορά (π.χ., φλάουτο), να χρωματίζουν συγχορδίες σε ένα μουσικό κομμάτι. Τα αρπέτζιο επίσης χρησιμοποιούντε συχνά για να δημιουργήσουν βάση ρυθμού.

Επεξήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρπέτζιο είναι μια ομάδα νοτών που παίζοντε διαδοχικά, σε αύξων ή φθίνων τόνου. Ο παίκτης παίζει τις νότες μια συγκεκριμένης συγχορδίας ξεχωριστά αντί για όλες μαζί. Η συγχορδία μπορεί να είναι για παράδειγμα μια απλή συγχορδία αποτελείται από την πρώτη (τονική), την τρίτη (μείζον ή ελάσσον) και την 5η (δεσπόζουσα) βαθμίδα. Επομένως το αρπέτζιο της συγχορδία Ντο ματζόρε σε διαδοχικά αύξων και έπειτα φθίνων τονισμό θα ήταν οι νότες ΝΤΟ, ΜΙ, ΣΟΛ, ΜΙ, ΝΤΟ. Υπάρχουν πολλά είδη σπασμένων συγχορδιών όπου μπορούν να παιχτούν σε στυλ αρπέτζιο. Δεν ακολουθούν όλα την ίδια σειρά ή δεν παίζουν όλα νότες μόνο από τη συγχορδία.

Μουσικά όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλα τα όργανα μπορεί να εφαρμοσθεί το αρπέτζιο, αλλά σε κάποια όπως τα παρακάτω συνηθίζεται περισσότερο:

  • Στα έγχορδα όργανα, όπου χρησιμοποιούν αρπέτζιο στην κλασσική μουσική. Κλίμακες, συγχορδίες και αρπέτζιο είναι βασικές τεχνικές εξάσκησης που μαθητευόμενοι χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τον επιτονισμό και τη τεχνική τους.
  • Στο μπάσο, που εφαρμόζουν το αρπέτζιο για να δώσουν βάρος στις σηματνικές νότες μέσα σε μια συγχορδία.
  • Στη κιθάρα, όπου χρησιμοποιούνε εκτενώς σε είδη όπως το Φλαμένκο ή τη Νεοκλασσική μουσική.
  • Στα Συνθεσάιζερ, παίζοντας πολύ συχνά αρπέτζιο στην ηλεκτρονική μουσική ενώ μερικά έχουν αυτόματες λειτουργίες αρπέτζιο.
  • Στη μουσική των πλήκρων, όπως το πιάνο και το ακορντεόν συχνά εμφανίζοντε αρπέτζιο.
Εξοπλισμός MIDI που συνθέτει αρπέτζιο.

Τα αρπέτζιο είναι σημαντικό κομμάτι της τζαζ μουσικής. Η τζαζ δίνει έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και οι παίκτες της τζαζ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρπέτζιο αυτσχέδια έπειτα από εξάσκηση, είτε μόνοι τους ή υπό τη καθοδήγηση αρμονίας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υλικό πάρθηκε από το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά.