Αρούκκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αρούκκου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚύρος Α’ της Περσίας
ΑδέλφιαΚαμβύσης Α’ της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών

Ο Αρούκκου, ασσυρικά A-ru-uk-ku, παλαιά περσικά Harriukqa / Hariuwuka, ιρανικά Aryavuka / Aryuka, αραμαϊκά Aryuk (γενν. πριν το 656 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν πρίγκιπας της Περσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Κύρου Α΄ της Περσίας και της Παρσουμάς. Αδελφός του ήταν ο Καμβύσης Α΄ της Περσίας.

Έπειτα από την καταστροφή των Σούσων και τη διάλυση τού βασιλείου τού Ελάμ από τον Ασσουρμπανιπάλ της Ασσυρίας, ο Κύρος Α΄ έστειλε τον Αρούκκου στη Νινευή για να αναγνωρίσει την υπεροχή των Ασσυρίων το 639 π.Χ..

Το 835 π.Χ., το 24ο έτος της βασιλείας τού Σαλμανασέρ Γ΄ της Ασσυρίας, η περιοχή Παρσούα (στα Όρη Ζάγκρος) αναφέρεται, ότι περιείχε 27 βασιλείς. Έτσι αν θεωρήσουμε, ότι το Παρσουμάς κατάγεται από την Παρσούα, σημαίνει, ότι ο Κύρος Α΄ είχε εντωμεταξύ γίνει ένας από τους βασιλείς.

Σφραγίδα τού Κύρου Α΄, πατέρα τού Αρούκκου.

Παραδοσιακές ταυτίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρούκκου παραδοσιακά ταυτοποιείται ως γιος τού Κύρου Α΄. Η μνεία του είναι στο αρχαιότερο κείμενο, που αναφέρεται σε Περσική βασιλική οικογένεια. Ερμηνεύουμε, ότι ο Καμβύσης Α΄ ήταν άλλος, διαφορετικός γιος. Με αυτό ως δεδομένο, ο Κύρος Α΄ θα γεννήθηκε όχι μετά το 680-675 π.Χ..

Εναλλακτικές ερμηνείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κύρος που αναφέρεται από τον Ασσουρμπανιπάλ δεν ήταν υποτελής, αλλά έδωσε οικειοθελώς δώρα στην Ασσυρία για να ασφαλίσει τις φιλικές σέσεις του με τον νέο του γείτονα. Όμως τα δώρα αυτά έχουν καταγραφεί στους Ασσυριακούς καταλόγους ως εισφορά τού Κύρου Α΄. Οι ιστορικοί θεωρούν, ότι ο Κύρος Α΄ θα ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία αν ταυτιστεί με τον Κύρο που έδωσε δώρα· επίσης το όνομα τού Αρρούκκου δεν είναι σίγουρο. Άλλοι ερευνητές απορρίπτουν την καταγωγή της Παρσουμάς από την Παρσούα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dietz Otto Edzard: history of Mesopotamia , p. 198
  • Ernst Friedrich Weidner : The oldest message via the Persian royal house; Cyrus I was a contemporary of Assurbanipal . In: AfO , Vol 7 (1931/32), pp 1-7. ISSN 0066-6440 .