Αρμενική συνοικία της παλαιάς Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρμενική Συνοικία)
Η Αρμενική Συνοικία, χωρίς την περιοχή που το Ισραήλ θεωρεί μέρος της Εβραϊκής Συνοικίας. Το συγκρότημα του Πατριαρχείου (ανοιχτό γκρι) περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου (σκούρο γκρι).

Η Αρμενική Συνοικία (αρμενικά: Հայոց թաղ‎‎, Hayots t'agh· εβραϊκά: הרובע הארמני‎‎, Ha-Rova ha-Armeni· αραβικά: حارة الأرمن‎‎, Harat al-Arman)[1][2] είναι μία από τις τέσσερεις συνοικίες της περιτειχισμένης Παλαιάς Πόλεως της Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της Παλαιάς Πόλεως και μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της Πύλης της Σιών και της Πύλης της Ιόππης. Καταλαμβάνει έκταση 0,126 τ.χλμ., που είναι το 14% του συνόλου της Παλαιάς Πόλεως. Το 2007, είχε πληθυσμό 2.424 κατοίκους (6,55% του συνόλου της Παλαιάς Πόλεως). Και στα δύο κριτήρια, είναι συγκρίσιμη με την Εβραϊκή Συνοικία. Η Αρμενική Συνοικία χωρίζεται από τη Χριστιανική Συνοικία από την οδό Ντάβιντ (Σουκ ελ-Μπαζάαρ) και από την Εβραϊκή από την οδό Χαμπάντ (Σουκ ελ-Χουσούρ).

Η αρμενική παρουσία στην Ιερουσαλήμ χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν η Αρμενία υιοθέτησε τον χριστιανισμό ως εθνική θρησκεία και οι Αρμένιοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ. Ως εκ τούτου, θεωρείται η παλαιότερη ζωντανή κοινότητα της διασποράς εκτός της πατρίδας των Αρμενίων. Σταδιακά, η συνοικία αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή του Αγίου Ιακώβου - η οποία δεσπόζει στην συνοικία - και πήρε τη σύγχρονη μορφή της κατά τον 19ο αιώνα. Το μοναστήρι στεγάζει το Αρμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, το οποίο ιδρύθηκε ως επισκοπή τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το πατριαρχείο είναι ο εκ των πραγμάτων διαχειριστής της συνοικίας και λειτουργεί ως «μικροκράτος πρόνοιας» για τους Αρμένιους κατοίκους. Η αρμενική κοινότητα βρίσκεται σε παρακμή από τα μέσα του 20ού αιώνα και κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί, σύμφωνα με τον Μπερτ Βωξ.

Αν και τυπικά χωρισμένοι από τους Ελληνορθόδοξους και τους Λατίνους (Καθολικούς) Χριστιανούς, οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η συνοικία τους είναι μέρος της Χριστιανικής Συνοικίας. Τα τρία χριστιανικά πατριαρχεία της Ιερουσαλήμ και η κυβέρνηση της Αρμενίας εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε πολιτική διαίρεση των δύο συνοικιών. Οι κεντρικοί λόγοι για την ύπαρξη μιας ξεχωριστής Αρμενικής Συνοικίας είναι ο μιαφυσιτισμός και η ξεχωριστή γλώσσα και ο πολιτισμός των Αρμενίων, οι οποίοι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ (επίσης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη), δεν είναι ούτε Άραβες ούτε Παλαιστίνιοι.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ormanian 1931, σελ. 4.
  2. Deyirmenjian, Sevan (6 May 2013). «Քանի մը դրուագ Երուսաղէմէն Սուրբ Յակոբի հովանիին ներքոյ» (στα hy). Jamanak (Istambul). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 March 2016. https://web.archive.org/web/20160328180959/http://old1.hayernaysor.am/1367833312. «...պաշտօնապէս իսկ կոչուելով «Հայոց թաղ» անունով:»  ()
    «Երուսաղէմահայը (The Jerusalemite)». armenische-kirche.ch (στα Αρμενικά). Zürich: Diocese of the Armenian Apostolic Church in the German Switzerland. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015. Իսկ հայոց թաղի բնակիչները... (, )
  3. Hopkins 1971, σελ. 76.