Αρμένικο Νεκροταφείο στο Πανγκαλτί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρμένικο Νεκροταφείο στο Πανγκαλτί
Χάρτης
Είδοςκοιμητήριο και πρώην κτίριο ή κατασκευή
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°2′32″N 28°59′18″E
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία

Το Αρμένικο Νεκροταφείο στο Πανγκαλτί (Pangaltı Ermeni Mezarlığı) βρισκόταν στην περιοχή Σισλί, στην Κωνσταντινούπολη, στο μέρος όπου σήμερα είναι Πλατεία Ταξίμ , τα ξενοδοχεία Ντιβάν, Χίλτον και Hyatt Regency και τα κτίρια της τουρκικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Θεωρείται ότι ήταν το μεγαλύτερο μη μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Αρμένικο Νεκροταφείο στο Πανγκαλτί αρχικά ανήκε στο Αρμενικό Νοσοκομείο Σουρπ Αγκόπ (Surp Agop). Δημιουργήθηκε το 1560 ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμενικής κοινότητας προς τον Σουλτάνο Σουλειμάν, μετά από το ξέσπασμα μιας επιδημίας. [1]Επεκτάθηκε το 1780 και το 1853 κατασκευάστηκε ένα τείχος γύρω από το νεκροταφείο. [2] Το 1865 όταν ξέσπασε χολέρα η κυβέρνηση απαγόρευσε τις ταφές στο συγκεκριμένο νεκροταφείο και οι νεκροί θάβονταν πλέον σε άλλο νεκροταφείο, το Αρμενικό Νεκροταφείο στο Σισλί (Şişli Ermeni Mezarlığı). [3] Το Αρμένικο Νεκροταφείο στο Πανγκαλτί καταστράφηκε τη δεκαετία του 30 [4]και το 1939 οι μαρμάρινες ταφόπλακες πουλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των σιντριβανιών και των σκαλιών στο Πάρκο Γκεζί. [5]Άλλα κομμάτια από το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή της Πλατείας Eminönü.[6]Το 2013 στη διάρκεια σκαπτικών εργασιών στην Πλατεία Ταξίμ βρέθηκαν 16 ταφόπλακες από το Αρμενικό νεκροταφείο.

Το 1932 ο Αρμένιος Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη, Mesrob Naroyan, υπέβαλε αγωγή με την οποία ζητούσε να επιστραφεί ο χώρος του νεκροταφείου στο Αρμενικό Πατριαρχείο. Όμως το νεκροταφείο διεκδικούσε και ο δήμος της Κωνσταντινούπολης που υποστήριζε ότι το Αρμενικό Πατριαρχείο δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας του χώρου. Από την πλευρά του το Αρμενικό Πατριαρχείο υποστήριξε ότι αν και δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας χρησιμοποιούσε το χώρο για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, όπως προέβλεπε η τουρκική νομοθεσία, επομένως έπρεπε να αναγνωριστεί κύριος του χώρου του νεκροταφείου τελικά όμως η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν ευνοϊκή για το Αρμενικό Πατριαρχείο. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://bianet.org/biamag/azinliklar/141423-istanbul-radyosu-arazisi-ermeni-mezarligiydi
  2. Göksu Özdoğan, Günay (2009). Türkiye'de Ermeniler : cemaat, birey, yurttaş (in Turkish) (1. baskı. ed.). Şişli, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  3. Tuğlacı, Pars (1991). İstanbul Ermeni kiliseleri. İstanbul: Pars Yayın
  4. https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-armenian-past-of-taksim-square
  5. https://www.huffingtonpost.com/heghnar-watenpaugh/learning-from-taksim-squa_b_3443505.html
  6. Taruh ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi. 1987. σελ. 86.
  7. https://books.google.gr/books?id=wnu43A3ZVD8C&lpg=PA135&dq=armenian+cemetery+pangalti&pg=PA135&redir_esc=y#v=onepage&q=armenian%20cemetery%20pangalti&f=false