Αριθμός ηφαιστείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αριθμός ηφαιστείου, ή ηφαιστειακός αριθμός, ονομάζεται ο αριθμός με τον οποίο το κάθε ηφαίστειο σε παγκόσμια κλίμακα φέρεται καταχωρημένο σε ειδικό κατάλογο - αρχείο αναφοράς δεδομένων κατά το "σύστημα αρίθμησης ηφαιστείων", καλούμενο διεθνώς Βίνουμ ή Βένουμ (VNUM).
Ο Βίνουμ είναι ένας εξαψήφιος αριθμός όπου τα δύο πρώτα αριθμοψηφία δηλώνουν την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή θέσης, οι δύο επόμενοι τον ακριβή τόπο και οι δύο τελευταίοι το καταχωρημένο ηφαίστειο Στον παγκόσμιο κατάλογο ηφαιστείων ο κάθε βίνουμ παραπέμπει σε ειδική μερίδα στην οποία καταχωρούνται τα ιστορικά δεδομένα και όλες οι δραστηριότητες του υπ΄ αυτόν αρχειοθετημένου ηφαιστείου.

Ο Βίνουμ ξεκίνησε να εφαρμόζεται, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930 από την τότε Διεθνή Ένωση Ηφαιστειολογίας που είχε την επιμέλεια της σύνταξης διεθνούς καταλόγου ηφαιστείων, που αφορούσε μόνο τα ενεργά ηφαίστεια. Σήμερα με βίνουμ καλύπτονται όλα τα ηφαίστεια ενεργά και μη σε ειδικό κατάλογο που εκπονείται και διανέμεται υπό την Διεθνή Ένωση Ηφαιστειολογίας και Χημείας του Εσωτερικού της Γης (IAVCEI), σε συνεργασία με το Σμιθσόνειο Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον που με τη σειρά του επιμελείται το Παγκόσμιο πρόγραμμα ηφαιστειότητας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Volcano number της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).