Αρθρωτός πυρήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αρθρωτός πυρήνας (modular kernel) ονομάζεται ο πυρήνας ενός λειτουργικού συστήματος, που έχει την δυνατότητα να δέχεται αρθρώματα, δηλαδή αρχεία κώδικα, τα οποία επεκτείνουν τον ίδιο. Τα αρθρώματα μπορεί να είναι οδηγοί υλικού όπως συσκευές ήχου, δαίμονας λειτουργικού συστήματος κτλ. Όπως το να δέχεται αρθρώματα έτσι μπορούν και να αφαιρεθούν ώστε να γίνεται προσαρμογή του πυρήνα ανάλογα με το είδος του υλικού και τον σκοπό χρήσης του. Ένα τμήμα ενός αρθρωτού πυρήνα είναι συνήθως στατικό (ο βασικός κώδικας). Αρθρωτό πυρήνα διαθέτουν για παράδειγμα, μερικές διανομές Linux.

Την ύπαρξη αρθρωτού πυρήνα σε μία διανομή Λίνουξ μπορούμε να καταλάβουμε, εάν διαθέτει εντολές για κέλυφος Λίνουξ, όπως lsmod και modprobe.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ότι ο αρθρωτός πυρήνας έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των χρηστών, έχει συγκεντρώσει θετικές απόψεις. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που τον επικρίνουν ώς περισσότερο ασταθή, έχοντας ως γνώμονα το ενδεχόμενο προσθήκης ακατάλληλων αρθρωμάτων που πιθανόν να καταστήσουν το σύστημα ασταθές.