Αργουζίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αργουζίνος ήταν ναυτικός βαθμός, υπαξιωματικού, στις γαλέρες υπεύθυνος του λεγόμενου "τσούρμου" (=πληρώματος), περίπου αντίστοιχος με τον σημερινό ναύκληρο.

Όταν οι γαλέρες "βόγγαραν", δηλαδή έπλεαν "πρόσω" κωπηλατούμενες, ο αργουζίνος ήταν ο αρμόδιος να δίνει τον χρόνο της ρυθμικής (ταυτόχρονης) κωπηλασίας, είτε δια "ζώσης φωνής", είτε με σφυρίκτρα, είτε με οποιοδήποτε ακουστικό μέσο. Επίσης όταν ο εχθρός ήταν πολύ κοντα και απαιτούνταν πολύ γρήγορες κινήσεις και συγχρονισμένες, ο αργουζίνος φρόντιζε αφενός να κλείνει τα στόματα των ερετών (των κωπηλατών) με τεμάχια φελλού, που προσδένονταν στο πίσω μέρος του κρανίου, για να μη φεύγουν, αφετέρου να χειρίζεται πολύουρο μαστίγιο στις άκρες του οποίου φέρονταν μολυβδίδες όπου με αυτό κτυπούσε τις γυμνές ράχες των ερετών εκείνων, όταν στην εκτέλεση του ναυτικού κελεύσματος "αράνκα!" άρχιζαν να δείχνουν σημεία κόπωσης.

Για τους παραπάνω σκοπούς ο αργουζίνος είχε και βοηθούς τους λεγόμενους "σοττοαργουζίνους" που αναλάμβαναν να περνούν τους φελλούς στα στόματα των ερετών για να μην ακούγονται οι φωνές τους από τους πόνους, ένεκα των μαστιγώσεων.