Αραμπέσκ (μπαλέτο)
αραμπέσκ(Γαλλικά:[aʁabɛsk] κυριολεκτικά “Σε αραβική μόδα”) στον χορό,και ειδικότερα στο μπαλέτο,είναι μία θέση του σώματος στην οποία ο χορευτής στέκεται στο ένα πόδι-το βοηθητικό πόδι-με το άλλο πόδι-το ενεργητικό- turned out (γυρισμένο προς τα έξω) και εκτεινόμενο πίσω από το σώμα,με τα δύο πόδια τεντωμένα.Στο κλασσικό μπαλέτο,η arabesque μπορεί να εκτελεστεί με το βοηθητικό πόδι en pointe ή demi pointe ή με το πέλμα επίπεδο στο πάτωμα.
Το ενεργητικό πόδι μπορεί να ακουμπά το πάτωμα σε tendu-πίσω μία arabesque par terre-ή μπορεί να είναι ανυψωμένο.Οι συχνές γωνίες ανύψωσης του σηκωμένου ποδιού είναι οι 45°- à demi hauteur- και οι 90°-à la hauteur.Όταν η γωνία ξεπερνά κατά πολύ τις 90° και ο κορμός του σώματος κλίνει προς τα εμπρός για να εξισορροπήσει το ενεργητικό πόδι,η θέση ονομάζεται arabesque penchée. Τα χέρια μπορούν να κρατιούνται σε διάφορες θέσεις.
Οι Αραμπέσκ περιγράφονται από την οπτική γωνία του χορευτή,υπό τους όρους των σταδίων αναφοράς σημείων που χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Vaganova
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην μέθοδο Vaganova[1] υπάρχουν τέσσερις βασικές θέσεις arabesque:
- Στην πρώτη αραμπέσκ,ο χορευτής στέκεται σε effacé θέση-με το αριστερό πέλμα μπροστά-το δεξί πόδι ανασηκωμένο σε arabesque, το δεξί χέρι εκτείνεται προς το πλάι,προς το κοινό και το αριστερό χέρι εκτείνεται μπροστά,προς την γωνία.Το βλέμμα ακολουθεί την γραμμή του χεριού που εκτείνεται en avant.
- Στην δεύτερη αραμπέσκ τα πόδια είναι σαν την πρώτη arabesque, αλλά το δεξί χέρι εκτείνεται en avant ενώ το αριστερό χέρι εκτείνεται ευθυγραμμισμένο με τον ώμο του χορευτή; οι ώμοι είναι σε épaulemen ευθυγραμμισμένοι με τα χέρια. Το πρόσωπο του χορευτή είναι γυρισμένο προς το σημείο ένα.
- Στην τρίτη αραμπέσκ ,ο χορευτής στέκεται σε croisé θέση-με το δεξί πέλμα μπροστά-το αριστερό πόδι υψωμένο σε arabesque,το δεξί χέρι εκτεινόμενο στο πλάι και λίγο πίσω από από τον ώμο και το αριστερό χέρι εκτεινόμενο μπροστά.Το βλέμμα ακολουθεί την γραμμή των χεριών εκτεινόμενο en avant.
- Στην τέταρτη αραμπέσκ ο χορευτής στέκεται σε croisé θέση-όπως και στην τρίτη arabesque,αλλά το δεξί χέρι εκτείνεται μπροστά και το αριστερό χέρι εκτείνεται όσο των δυνατών περισσότερο προς τα πίσω ευθυγραμμισμένο με το δεξί χέρι.Οι ώμοι είναι σε δυνατό épaulemen και το βλέμμα του χορευτή είναι στραμμένο προς το κοινό.
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Pawlick, Catherine E. (2011). Vaganova Today: The Preservation of Pedagogical Tradition. University Press of Florida. ISBN 978-0-8130-3697-7
Διαβάστε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Kostrovitskaya, Vera (1995). School Of Classical Dance. ISBN 9781852730444
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Vaganova, Agripinna (1948). Basic Principles of Classical Ballet.