Αρέθουσα Αραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αρέθουσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Αραβία.

Η μοναδική αναφορά για την πόλη γίνεται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (βιβλίο 6, 159)[1], στην βορειοδυτική μάλλον Αραβία. Πολύ πιθανόν να ιδρύθηκε από τον επίτροπο του Αντιόχου Δ΄ Νουμήνιο' που ναυμάχησε νικηφόρα τους Πέρσες στο στενό του Ορμούζ. Ίσως να έφερε αποίκους από τη συριακή Αρέθουσα. Ωστόσο ο ερευνητής Kiepert υποθέτει ότι ο Πλίνιος εσφαλμένα αναφέρθηκε στις συριακές πόλεις (Αρέθουσα, Λάρισα και Χαλκίς στην κοιλάδα του Ορόντη), συγχέοντας κάπως τα πράγματα. Πάντως η Αρέθουσα εξαφανίστηκε νωρίς, λόγω των πολέμων.

Άγνωστη η σημερινή της τοποθεσία. Ωστόσο ο ερευνητής William Tarn, την τοποθετούσε στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη μεταξύ των πόλεων του σημερινού Ιράκ Μπάσρα και Νασιρίγιας[2]. Πράγματι στα μέρη αυτά υπάρχει σήμερα η πόλη Al Haritha του Ιράκ που δεν αποκλείεται να είναι παραφθορά του ελληνιστικού Αρέθουσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. oppidum Ampelome, colonia Milesiorum, Athrida oppidum, Calingi, quorum Mariba oppidum significat dominos omnium, oppida Pallon, Murannimal iuxta flumen, per quod Euphraten emergere putant, gentes Agraei, Ammoni, oppidum Athenae, Caunaravi, quod significat ditissimos armento, Chorranitae, Cesani, Choani. fuerunt et Graeca oppida Arethusa, Larisa, Chalcis, deleta variis bellis.
  2. The Hellenistic Settlements in the East from Armenia and Mesopotamia to Bactria and India του Getzel Cohen

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Johann Gustav Droysen Ιστορία των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδ. ελεύθερη σκέψις.