Αράξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αράξης
Aras-02.jpg
Ο Αράξης στα σύνορα Ιράν και Αζερμπαϊτζάν
Arasrivermap.jpg
Η διαδρομή του Αράξη
Πηγές Ανατολία
Εκβολές Κούρα (ποταμός)
Χώρες Λεκάνης Flag of Turkey.svg Τουρκία
Αρμενία Αρμενία
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν
Ιράν Ιράν
Μήκος 1.072 χλμ.

Ο Αράξης είναι ποταμός της δυτικής Ασίας διαρρέοντας εδάφη της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Είναι μαζί με τον Κούρα οι κυριότεροι ποταμοί της περιοχής του Καυκάσου.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αράξης στην Τουρκική γλώσσα αναφέρεται ως Aras, στην Αρμενική γλώσσα ως Araqs (Արաքս), στην Περσική γλώσσα επίσης Aras ( ارس), και στην Ρωσική γλώσσα ως Аракс.

Σύμφωνα με την Αρμένικη παράδοση το όνομα του ποταμού προέκυψε από τον Arast, δισέγγονο του γενάρχη των Αρμενίων, Χάικ.

Το όνομα στην εξελληνισμένη του μορφή, Αράξης, αναφέρεται πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο και ακολούθως από τον Ξενοφώντα στο μνημειώδες έργο του Κύρου Ανάβασις.[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του Αράξη βρίσκονται στο υψίπεδο της ανατολικής Τουρκίας, νότια του Ερζερούμ. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι πηγές του Ευφράτη. Ακολουθώντας αρχικά ανατολική πορεία, στη συνέχεια στρέφεται νοτιοανατολικά και σχηματίζει τα σύνορα Τουρκίας - Αρμενίας, περνώντας πολύ κοντά και από τον ορεινό όγκο του Αραράτ.

Ακολούθως σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, όπου και έχει κατασκευαστεί φράγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το φράγμα κατασκευάστηκε μεταξύ 1963-1970 μετά από συμφωνία της Σοβιετικής Ένωσης και του Ιράν, σχηματίζοντας τεχνητή λίμνη έκτασης 145 τ.χλμ..[2] Από τα νερά της λίμνης αρδεύονται συνολικά 4.000 τ.χλμ γεωργικές εκτάσεις στις δύο όμορες χώρες (Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το Ναχιτσεβάν αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν).

Στη συνέχεια η διαδρομή του Αράξη στρέφεται ανατολικά-βορειοανατολικά σχηματίζοντας τα σύνορα Ιράν - Αρμενίας και Ιράν - Αζερμπαϊτζάν. Στο τελευταίο τμήμα του ο ποταμός διαρρέει την πεδινή στέπα Muğan του Αζερμπαϊτζάν πριν συμβάλλει από δεξιά στον άλλο μεγάλο ποταμό της Καυκάσιας περιοχής, Κούρα, 120 χιλιόμετρα πριν αυτός εκβάλλει στην Κασπία Θάλασσα.

Σημείο συνάντησης των δύο ποταμών αποτελεί η πόλη Σαμπιραμπάντ και παρότι το μήκος του Αράξη μέχρι αυτό το σημείο είναι μεγαλύτερο από αυτό του Κούρα, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας υδάτων του Κούρα, θεωρείται αυτός ο κύριος ποταμός και ο Αράξης παραπόταμος του. Μετά από πλημμύρες το 1897 ένας ξεχωριστός κλάδος του Αράξη εκβάλλει απευθείας στην Κασπία.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]