Από πόρτα σε πόρτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σύγχρονη έκφραση "από πόρτα σε πόρτα", που προέρχεται από την αγγλική door to door, αποτελεί εμπορικό όρο διακίνησης αγαθών.

Στην κυριολεκτική χρήση του ο όρος αυτός σημαίνει διακίνηση-διάθεση (αγαθού, επιστολών, διαφημιστικού υλικού, κ.λπ.) από πόρτα σε πόρτα εν σειρά, είτε οικιών και εγκαταστάσεων στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, είτε σε γραφεία εν σειρά ορόφων του ίδιου κτιρίου.

Στη πραγματικότητα όμως ο όρος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις εμπορικές συναλλαγές κατά τη διακίνηση αγαθών - φορτίων που σημαίνει την παραλαβή τους από την αποθήκη του αποστολέα και την παράδοσή τους στην αποθήκη του παραλήπτη. Στην πράξη αυτό γίνεται από μεσολαβούσες εταιρείες που αναλαμβάνουν συνεργαζόμενες με μέσα μεταφοράς (πλοία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.) τη διεκπεραίωση αυτή. Αυτό όμως μπορεί να συμβαίνει και αντίστροφα, όπως στη ναυτιλία, δηλαδή ναυτικοί πράκτορες ναυτιλιακής εταιρείας που αναλαμβάνουν το έργο αυτό για την περιοχή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο όρος αυτός περιλαμβάνεται ιδιαίτερα στα καταρτιζόμενα σχετικά ναυλοσύμφωνα.