Απόλυτη δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η απόλυτη δημοκρατία είναι μια υποθετική μορφή διακυβέρνησης που παρουσιάζει μια ακραία εξουσία που ασκείται απευθείας από τους πολίτες.

Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δημοκρατία εξουσίας, όπως συναντάται στο ελβετικό πολιτικό σύστημα (στο οποίο οι εκλεκτικές δραστηριότητες για την προσαρμογή των κοινωνικών/πολιτικών θεμάτων είναι συχνότερες από ότι σε άλλες δημοκρατίες μέσω συχνών δημοψηφισμάτων).[1]

Η απόλυτη δημοκρατία ενέχει τον κίνδυνο να δοθεί προτεραιότητα στα συμφέροντα της πλειοψηφίας, ενώ οι ανάγκες της μειοψηφίας μπορεί να αγνοηθούν. Αν και η δημοκρατία γενικά προσπαθεί να κρατήσει τους ανθρώπους ικανοποιημένους, η απόλυτη δημοκρατία στερεί και δεν επιτρέπει στην μειοψηφία να ακουστεί ή να αναγνωριστεί.


Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια απόλυτη δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε τυραννία της πλειοψηφίας, στην οποία μια μειοψηφική ομάδα μπορεί να αγνοηθεί. Οι απόλυτες δημοκρατίες λειτουργούν ως πλήρως μεταβαλλόμενα συστήματα όπου θεσμοί όπως τα δικαιώματα και τα προνόμια αρχίζουν να χάνουν νόημα, επειδή τα δικαιώματα μπορούν να καταργηθούν σε κάθε εκλογή.

Σχέση με την απόλυτη μοναρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια απόλυτη μοναρχία προτείνει ότι όλες οι εξουσίες πρέπει να συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός κληρονομικού μονάρχη με θεϊκό δικαίωμα να κυβερνά (ακόμα και αν στη Γαλλία, για παράδειγμα, υποσχέθηκε κατά τη στέψη να σεβαστεί τους θεμελιώδεις νόμους του βασιλείου, επομένως είναι διαφορετικό από μια αυθαίρετη κυβέρνηση), ενώ σε αυτόν τον τύπο δημοκρατίας, το 100% όλης της εξουσίας συγκεντρώνεται στην άποψη της πλειοψηφίας για κάθε θέμα. Σε μια απόλυτη δημοκρατία, τα δικαιώματα γίνονται περιττά επειδή αλλάζουν κάθε φορά που γίνονται εκλογές και δεν υπάρχει τίποτα που να διατηρεί τη νομοθεσία μόνιμη ή μακροπρόθεσμη.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Definition of DEMOCRACY». www.merriam-webster.com. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2016. 
  2. «AN ABSOLUTE DEMOCRACY?». www.amigospais-guaracabuya.org. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2016. 
  3. Floquet, Mathieu (January 1, 2014). «The impossible transition from 'absolute monarchy' toward industrial democracy in France: the experience of workers' representatives at Schneider, 1899-1936». (1) 55.